31.12.2013. u 07:32

U RH, iseljeništvu i BiH ima oko devet milijuna Hrvata. Treba izraditi online registar kako bismo upoznali uspješne.

Potpuno anonimni Ivan Žilić, Hrvat iz bosanskoga gradića Vareša, prije nekoliko mjeseci u Luksemburgu, gradu u kojemu sada stanuje, uplatio je porez veći od milijardu eura. Na računu ima više od 24 milijarde eura. Odmah se pojavio na Forbesovoj listi kao drugi najbogatiji u Europi, odnosno među prvih dvadeset u svijetu. Žilić je vjerojatno najbogatiji Hrvat na svijetu. Vjerojatno! Jer i za Žilića smo tek prije nekoliko tjedana slučajno saznali.

Ako je (pošteno) zarađeni novac mjerilo uspjeha, je li on možda najuspješniji od devet milijuna Hrvata. Od kojih polovina, baš kao i Žilić, živi u iseljeništvu. Zapravo, tko je osoba godine u Hrvata?

Vrlo je teško odabrati najuspješnije. Ponajviše zbog toga što za mnoge uopće ne znamo. Čak je čudno i to da se Žilić izborio za djelić medijskog prostora koji je uglavnom rezerviran za skandale, crnu kroniku, lažne zvijezde... Istinske vrijednosti kao da nikoga ne zanimaju.

U medijima je premalo prostora za gospodarstvenike Todorića, Lukšića, Tedeschija, Vlahovića, Zadru, Leku... Oni postaju “zvijezde” tek ako Bajić o njima napiše tekst. Jednako je tako i s Hrvatima u BiH. O gospodarstvenicima Jozi Bogdanu, Mirku Grbešiću, Petru Ćorluki, Peri Gudelju, Franji Rajkoviću, Svjetlanu Staniću tek se ponekad pojavi kakva vijest. I u iseljeništvu je kolonija uspješnih ljudi koji su se jedva izdigli iznad anonimnosti, kao što su Steve Bubalo, Mike Grgich, Diego Miletic, Anton Kikaš, Nick Babić... A poznati, kojima je javnost “radno mjesto” Goran Višnjić, Zrinka Cvitešić, 2Cellos i drugi zadivljuju svijet svojom umjetnošću.

Sportaši su i ove godine postigli velike rezultate. Dvojica Hercegovaca iz Međugorja Marin Čilić i Ivan Dodig zadržali su se u vrhu svjetskoga tenisa. Domagoj Duvnjak najbolji je rukometaš svijeta, Mario Mandžukić izvrsno igra u Bayernu. Niko Kovač izborio je odlazak vatrenima u Brazil. Sarajlija Ivica Osim jako puno je učinio na afirmaciji reprezentacije BiH. Od sportašica ponajveći uspjeh ostvarila je Sandra Perković, svjetska prvakinja u bacanju diska. A njezini prezimenjaci Perkovići, Josip i Thompson, također su obilježili godinu. Jedan zbog UDBA-e, a drugi kao simbol onih koji se bore protiv komunističke prošlosti.

Godina iza nas pamtit će se i po vjerskim službenicima. Dvojica “zemljaka”, prezimenjaka, kardinal vrhbosanski Vinko Puljić i predsjednik HBK biskup Želimir Puljić žestoko su dizali glas protiv nepravdi.

Za razliku od njih, dvojica karizmatika vlč. Zlatko Sudac i fra Jozo Zovko stavljeni su u medijsku izolaciju. Zato su se, sve do njegove smrti, snažno čule poruke trećeg karizmatika fra Zvjezdana Linića.

Njegov prezimenjak, političar Slavko Linić uvođenjem poreznog reda prometnuo se u političara koji je zauzeo najviše medijskog prostora. U rangu s predsjednicima Josipovićem, Milanovićem, Lekom. Veliki politički uspjeh napravio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Osvojio je peti uzastopni mandat.

Karamarkov HDZ u velikom stilu pobijedio je na izborima za EU parlament. Hoće li svima njima biti konkurent Nikica Gabrić koji svojom strankom najavljuje ulazak u politiku. Ili možda Željka Markić koja se inicijativom “U ime obitelji” nametnula kao politički faktor.

Veliki broj Hrvata uspješni su političari u svijetu. Američki Ličani Mark Begich i Denis Kucinich, Širokobriježanka Capricia Penavic i mnogi drugi imaju veliki utjecaj u politici SAD-a. Jednako kao i Josip Juratović koji je uspio izboriti još jedan mandat u Bundestagu. U BiH su političari Čović, Ljubić i Raguž uspjeli internacionalizirati diskriminirajući odnos prema bh. Hrvatima.

Za ozbiljniju analizu potrebno bi bilo imati barem online registar poznatih i uspješnih Hrvata u iseljeništvu. Međutim, od svih poznatih, za osobu godine među Hrvatima izdvojio bih dvoje koji su na početku godine bili anonimni – Noru i Zvonka Šituma. Zvonko je postao poznat nakon što je prizemljio zrakoplov u Švicarskoj bez kotača. Spasio je 64 putnika i zrakoplov. Postao je heroj nacije. Jednako kao i Nora. Njezina bolest ujedinila je Hrvate.

Za liječenje u Americi u rekordnom roku skupljeno je više od sedam milijuna kuna. Nora je umrla, a mnogi su poslije njezine smrti pokazali svoje pravo lice. Bilo je pronevjera. Da, i kriminal na svim razinama obilježio je 2013. Zbog njega su mnogi lažni domoljubi u Remetincu. Završili su u ropotarnici povijesti. Narod je dobio nove, stvarne heroje. Kao što su Šitumi. I junaka s početka ove priče (Žilić). Neka oni budu putokaz za 2014.!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?