20.07.2020. u 10:33

Slobodni svijet zanijemio je kad je čuo da turski predsjednik Erdoğan vraća Tursku stoljeće unatrag odlukom da Aja Sofija ponovno postane džamija nakon što je Vrhovni sud Turske poništio odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija u Istanbulu pretvorena u muzej. Ovo je nova fora s Bospora! Erdoğan je najavio da će džamija Aja Sofija 24. srpnja biti službeno otvorena za molitvu klanjanjem džuma-namaza.
No, je li to Erdoğanov korak unatrag ili samo zalet za penal koji puca na vrata Balkana? Barem na zemlje koje nisu u Europskoj uniji. Među kojima je i BiH koju Erdoğan javno svojata – kao, eto, Alija Izetbegović je Bosnu (i Hercegovinu) dao Turskoj u amanet. Više je nego znakovito to što će prvi imam Aje Sofije biti Ferruh Mušteur koji je podrijetlom Bošnjak, koji tečno govori jezik Bošnjaka i često je dolazio u BiH, zemlju svojih predaka. Kad smo već kod jezika, u vrijeme Osmanlija jedan od službenih jezika u Turskoj bio je i – hrvatski! Papa Franjo kazao je kako razmišlja o Svetoj Sofiji i kako ga jako boli činjenica da je Aja Sofija ponovno pretvorena u džamiju. Ruske vlasti i Pravoslavna crkva izrazile su zabrinutost zbog toga što je prelijepa bazilika svete Sofije pretvorena u džamiju. Amerikanci su prigovarali Erdoğanu na njegovu planu, ali ostalo je samo na tome. Europa čkomi! Nismo čuli neke primjedbe pa nas ponašanje europskih političkih autoriteta podsjeća na ponašanje Muje kad se prijavio na audiciju na dramskoj akademiji pa ga pitali što mu znači riječ Loren, a on odgovorio:
- Loren je predgrađe grada Sofije!
Korona i dalje po starom, a bezgranične igre s granicama nastavljaju se. Sad oni koji su odrekli državljanstva BiH moraju platiti test na koronavirus kako bi posjetili rodbinu. U preporuci EU-a BiH nije na popisu trećih zemalja koje su izuzete od restrikcija, pa su pojedini bošnjački dužnosnici htjeli uzvratiti barem Hrvatskoj pozivom na bojkot hrvatske robe i dovesti u pitanje pet milijardi maraka vrijednosti godišnje trgovinske razmjene između BiH i RH.
Virus netolerancije unutar bh. granica po agresivnosti nastoji konkurirati COVID-19. Jedni ne mogu s drugima, drugi s trećima, treći s četvrtima i obratno. Sve su u stanju učiniti da susjedu crkne krava iako od njega dobiva mlijeko.
Ni virus “građanske” BiH ne miruje. Samodopadljivost bh. unitarista u građanskom odijelu sliči samoljubivosti jednog nadobudnog dečka koji je lijepoj i pametnoj djevojci u poruci na Facebooku napisao: “Ne znam što ti fali pa da ti se ja ne sviđam!” Uporni su u svojoj nemogućoj misiji tjeranju maka države triju konstitutivnih naroda na građanski konac. Što može dovesti do konca BiH kao takve. Što je jasno i golubovima na Baš-čaršiji, a nije mnogim akademskim autoritetima na brojnim sarajevskim cesijama, sećijama, okruglim i švedskim stolovima. Možda računaju kako bi moglo doći njihovih pet minuta po izreci Jean-Paula Sartrea: “Uspjeh je često kemijski spoj između dobre prilike i loše namjere!”
Mediji su objavili kako Europska komisija formira europski investicijski plan za zapadni Balkan, koji bi trebao pomoći oporavku gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa. Valjat će više misliti o spašavanju ljudi i gospodarstva. Pa čak i o kresanju nekih troškova, a manje kresanja po onima koji možda uopće nisu krivi za sve ovo. Na Facebooku se pojavila objava ovakvog sadržaja: “Kakav kalendar Maja i slični bakrači, smak svijeta ti je onda kad se u jednom mjesecu poklope dvoji-troji svatovi, obiteljske svečanosti, registracija auta, drva, upisi na fakultet!”
No, nekima je u BiH loša politička situacija više nego dobra, čak idealna. Podsjećaju na razgovor ugodni između Muje i Hase:
- Mujo, jesi li ikada probao lošu rakiju? – upita Haso.
- Jesam – odgovori Mujo.
- I kakva je bila? – priupita Haso.
- Dobra – objasni mu Mujo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?