17.04.2024. u 15:33

U Bibliji se ne spominje često smijeh. Ali imamo zabilježeno kako su se Abraham i Sara smijali.

Bog je obećao Abramu veliko potomstvo. Njegovo potomstvo bit će koliko je i zvijezda na nebu. Abram nije zadovoljan darovima koje mu je Bog dao zato što nema svoga potomstva. Bog mu kazuje kako će njegovo potomstvo biti u roblju četiri stotine godina (Post 15,14). Abramova žena Saraja nije mogla roditi. Ona je htjela da Abram ima potomstvo. Abram je dobio sina sa Sarajinom sluškinjom Hagarom. Sinu su nadjenuli ime Jišmael. Hagara je počela, nakon poroda, prezirati Saraju.

Bog mijenja Abramu ime u Abraham, a Saraji u Sara. Bog ponovno obećava Abrahamu kako će njegovo potomstvo biti brojno. Zatim Bog treći put obećava Abrahamu kako će njegovo potomstvo biti veliko. Još dodaje Bog kako će blagosloviti Saru te da će njezino potomstvo biti veliko i mnogi od njih bit će kraljevi naroda. Kad je Abraham to čuo, nasmijao se: "Abraham pade ničice pa se nasmija i reče u sebi: 'Onome komu je stotinu godina, zar se može roditi dijete? Zar će Sara u devedesetoj godini rađati?'". Abraham moli Gospodina da poživi Jišmael. Bog ponovno Abrahamu kaže kako će Sara roditi. Rodit će sina i da mu Abraham treba dati ima Izak. Bog je uslišao Abrahamovu molitvu za Jišmaela. I Jišmaelovo potomstvo će biti brojno. Bog kaže Abrahamu kako će savez sklopiti s Izakom. Sara se smijala kad je čula da gosti kod hrasta Mamre govore Abrahamu kako će mu ona roditi sina za devet mjesec. Sara je rodila sina kako joj je Gospodin rekao. Abraham nadjenu sinu ime Izak. Priredio je veliku gozbu zbog rođenja Izaka. Izak je njegov izravni nasljednik, baštinik. Sara je tražila od Abrahama da njihovu kuću napuste Jišmael i Hagara. Iako nemilo, ali, ipak, Abraham je otpustio Jišmaela i Hagaru. Jišmael se oženio Egipćankom i imao veliko potomstvo. Izak je oženio Rebeku, koja je bila iz Nahura kod Hrana. Dobili su dvojicu sinova: blizance Ezava i Jakova. Rebeka je više voljela Jakova. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?