16.04.2024. u 07:00

U proteklih 25 godina na Sajmu u Mostaru izlagalo je više od 1200 izlagača iz cijeloga svijeta, a posjetilo ga je više od milijun posjetitelja, što je zavidan broj i za mnogo veće gradove.

Malo je ili nimalo nepolitičkih događaja u ovom dijelu Europe koji na jednom mjestu mogu okupiti čelnike država – Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine... Njih, ali i stotine gospodarstvenika iz svih dijelova svijeta, s milijardama eura vrijednim poslovima, svake godine već punih četvrt stoljeća u Mostar privuče Međunarodni sajam gospodarstva.

Tako će i danas na svečanosti njegova otvaranja biti mnogo utjecajnih predstavnika država i vlada. Ali ne samo njih. Na njegovim će se marginama održati i brojni bilateralni susreti pa je ovo, uz veliku medijsku pozornost i brojne prateće kulturne događaje, i prvorazredan društveni događaj. Već zbog toga treba ga podržati i radovati mu se iako u prvi plan uvijek treba staviti ono zbog čega je i pokrenut, a to je gospodarsko povezivanje.

U proteklih 25 godina na Sajmu u Mostaru izlagalo je više od 1200 izlagača iz cijeloga svijeta, a posjetilo ga je više od milijun posjetitelja, što je zavidan broj i za mnogo veće gradove. Svake godine jedna od država bude mu i zemlja partner. Na dosadašnjem "partnerskom" popisu su Hrvatska, Srbija, Austrija, Slovačka, Slovenija, Italija, Europska unija, Turska, Kina, Mađarska, Izrael… Republika Hrvatska prisutna je još od početka ovakvih okupljanja u Mostaru i Hercegovini i treba reći da bez njezine velike potpore ni ovaj sajam ne bi izrastao u ono što je danas, a to je vodeća manifestacija ove vrste u okružju. S druge strane, mnoge tvrtke iz RH ulazak na bh. tržište trasirale su upravo na mostarskom sajmu.

Može se očekivati da će tako biti i ove godine. Tim prije jer je Hrvatska (ponovno) zemlja partner. Ove je godine dodatni vjetar u leđa okupljanju gospodarstvenika u Mostaru činjenica da je BiH otvorila pristupne pregovore s Europskom unijom, što donosi nove investicijske i druge mogućnosti u BiH. Kako najveće zasluge za to pripadaju Hrvatskoj zbog njezina neumornog i ustrajnog lobiranja, valjda je i pravedno da pozitivne učinke te promjene u odnosu EU i BiH potaknu hrvatski gospodarstvenici.

Za organizatore je važno da sajam u središtu Hercegovine iz godine u godinu okuplja sve više izlagača i posjetitelja. Poslovno i političko povezivanje u Mostaru ima veće značenje nego u drugim mjestima. Nakon teške ratne prošlosti i mnogo crnih prognoza za njegovu budućnost, gradu na Neretvi upravo je ovaj sajam probudio nadu da su ljepši dani mogući. Zato su i Mostarci prihvatili sajam kao svoju manifestaciju učinivši sve da se njegovi gosti osjećaju dobro i požele doći ponovno. Taj optimizam osjeti se i kroz svaki događaj jer, kao što i ime njegova domaćina kaže – sajam je mjesto na kojem se grade mostovi suradnje i povjerenja među tvrtkama, ali i među narodima i državama.

Možda je u tome i recept opstanka, razvoja i, u konačnici, njegova uspjeha. Da se ne treba brinuti za njegovu budućnost, svjedoči i to što su ove godine sajamski kapaciteti popunjeni dva mjeseca ranije. Danas je očito postalo stvar prestiža pojaviti se na ovom sajmu pa tako nekoliko zemalja već čeka da budu zemlje partneri.

A nisu svi vjerovali da će biti tako. Bilo je i onih koji su prognozirali da će i Sajam u Mostaru, kao i brojne slične manifestacije u svijetu, nestati u digitalnom dobu, gdje su sve informacije nadohvat ruke i kada je komunikacija "na daljinu" postala normalna stvar. No ispostavilo se da je on našao recept da prevlada i tu prepreku te ostane mjesto izravnih susreta. Mostarski sajam jednostavno potvrđuje da se stvarni život ipak ne odvija online, već "uživo", uz stisak ruke, razgovor i druženje iz kojeg se stvaraju povjerenje i novi poslovi, nove vrijednosti.

 

Želite prijaviti greške?