29.08.2020. u 17:37

Sutra se po deveti put obilježava Međunarodni dan nestalih. Ovo je dan za sve ljude diljem svijeta da zastanu i sjete se onih koji se vode kao nestali.

Izgubiti voljenu osobu je bolno. Ali izgubiti voljene i ne znati njihovu sudbinu ili mjesto vječnog smiraja slama srce. Ovo je agonija stvarnosti u kojoj mnoge obitelji diljem zapadnog Balkana žive dulje od dva desetljeća.

Čak 40.000 osoba nestalo je tijekom konflikta devedesetih godina na teritoriju bivše Jugoslavije. Njih 11.000 još se uvijek vode kao nestali. Ovo ostaje jedna od najbolnijih ostavština tih sukoba.

Dok se sjećamo nestalih, odajemo počast onima koji naporno rade da pronađu i identificiraju žrtve konflikta i na neki način pruže utjehu ožalošćenim obiteljima.

U dugotrajnoj boli i patnji rodila se i nevjerojatna priča. Više od 70 posto onih koji su prijavljeni kao nestali po završetku borbenih djelovanja je pronađeno. Ni jedna druga postkonfliktna regija nije postigla tako visok stupanj identifikacije.

Jedan od razloga je upotreba nove tehnologije koja je revolucionizirala proces identifikacije ljudskih ostataka. Koriste se DNK uzorci šire obitelji, kao i one bliže, što će omogućiti daljnji napredak u zatvaranju ovog bolnog poglavlja ostavštine konflikta.

Ujedinjeno Kraljevstvo imalo je privilegiju pružiti podršku i raditi s institucijama vlasti, kao i lokalnim i međunarodnim organizacijama. One nastoje obiteljima dati nadu da će njihovi najmiliji biti pronađeni i identificirani te da će naći smiraj.

Obitelji nestalih imaju snažnu priču za ispričati. Njihovi glasovi i djela bili su od stalne pomoći onima koji rade na ovom pitanju. S poniznošću svjedočimo njihovoj hrabrosti i odlučnosti. Kao što je Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, princ Charles, reklo na sastanku s njima u Londonu, “njihovo dostojanstvo i humanost svima nam može poslužiti kao lekcija i podsjetnik da pomirenje nije samo teoretski apstraktni pojam”.

Na summitu o zapadnom Balkanu, održanom u Londonu u srpnju 2018. godine, u zajedničkoj deklaraciji regionalni lideri obvezali su se da će osigurati nepristrane i učinkovite istrage u slučajevima nestalih osoba, riješiti što više slučajeva, aktivno uključiti obitelji u proces te se suzdržati od politizacije tog pitanja. Danas ih sve podsjećamo na preuzete obveze.

Mi ostajemo predani pružanju pomoći pri jačanju napora u ciljem lociranja i identifikacije onih koji se još uvijek vode kao nestali. Još bliža bilateralna i regionalna suradnja bit će ključna u rješavanju otvorenih slučajeva.

Ključni dio ovoga je Skupina za nestale osobe, koju su uspostavili instituti za traženje nestalih Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije s Međunarodnom komisijom za nestale (ICMP). Plan Skupine jasno navodi aktivnosti koje će zemlje poduzeti kada je riječ o otvorenim slučajevima nestalih osoba, uključujući i pokretanje ključne javne baze podataka.

Pozdravljamo odlučnost instituta za traženje nestalih osoba da zajedno rade prekogranično i da obitelji zauzmu središnje mjesto u tom procesu. Ohrabrujemo ih da nastave s jednakim osjećajem svrhe i urgentnosti kako bi obitelji koje još traže svoje nestale našle smiraj.

U sklopu sjećanja danas podvlačimo svoju spremnost u pružanja podrške značajnom radu koji još treba provesti. Snažno smo usmjereni k cilju rješavanja više tisuća otvorenih slučajeva. Nastavit ćemo raditi u cilju postizanja pravde za žrtve konflikta, za smiraj njihovih obitelji te za trajno pomirenje diljem ove prelijepe regije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije