14.06.2014. u 16:08

U Bosni i Hercegovini je sve do ovoga Svjetskog prvenstva nogomet bio povod podjela, nacionalnih i političkih razdora...

Nogomet i politika uvijek su išli zajedno i često su idealni za ostvarivanje političkih ciljeva, a u nekim slučajevima su se čak zapaljivale i iskre. Najbolji primjer u svijetu je Katalonija gdje je nogometni div Barcelona oslonac pokreta koji stremi za neovisnošću ove najbogatije španjolske pokrajine, slično je i diljem Europe. U Bosni i Hercegovini je sve do ovoga Svjetskog prvenstva nogomet bio povod podjela, nacionalnih i političkih razdora. Prije svega uspjeh izabrane vrste koja nastupa u plavim dresovima stvorio je jedan od prepoznatljivih brendova s kojima se većina građana ove zemlje želi identificirati. Ne ni po ratu, stradanjima, nezaposlenosti, zaostajanju i propadanju čemu smo svjedoci posljednjih dvadeset godina. I upravo će se zbog toga i prilično neuspješnih politika i eksperimenata koje su provodili nad pacijentom BiH posljednjih godina, kako domaći, tako i međunarodni političari sada svi nastojati ogrebati o uspjeh reprezentacije, kako zmajeva, a tako i hrvatski dužnosnici od vatrenih kod kojih su čak petorica iz prve postave podrijetlom iz Bosne i Hercegovine. I upravo to treba biti razlog da i političare međusobno poveže nogomet, te njihovu zlorabu svetinja kako se doživljava nacionalni dres ne treba uzimati za zlo jer je ovo jedna od najpozitivnijih iskri koje bi mogle zapaliti osjećaje međusobnog poštovanja i uvažavanja različitosti, ali i konačno biti temelj za gradnju osjećaja zajedništva te da ljude, a tako i političare, s ovih prostora puno više stvari spaja nego što ih dijeli.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?