30.05.2016. u 07:00

Znali smo i prije ovogodišnjeg sastanka procesa Brdo - Brijuni da regionalna suradnja i rješavanje bilateralnih sporova nemaju alternativu. Stoga je ključna poruka koju su predsjednici iz regije jučer poslali iz Sarajeva svojevrsni deja vu, nešto što smo čuli i vidjeli na prošlogodišnjem okupljanju u Zagrebu i na svim sastancima prije tog.

Ono zbog čega je sarajevski sastanak predsjednika iz regije važan je trenutak u kojem dolazi. Očito nam je trebao jedan ovakav skup kako bismo izišli iz pat-pozicije u kojoj su se našli odnosi Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije, a nakon dva puta otkazanog službenog posjeta predsjednika Nikolića BiH. I odnosi Republike Hrvatske i Srbije su posljednjih mjeseci zahladnjeli zbog Šešelja, srbijanskih pregovora s EU, statusa srpske i hrvatske manjine u dvije zemlje... O odnosima Srbije i Kosova da se i ne govori. Sasvim dovoljno razloga da se čelnici pobrojanih zemalja (i njihovi susjedi) sastanu i pošalju poruku suradnje i spremnosti na rješavanje otvorenih pitanja. Iz perspektive BiH ovakvi regionalni susreti, bez obzira na to što se činilo kako su nekada sami sebi svrha, imaju možda i najveći značaj. Unutarnja stabilnost i sigurnost BiH umnogome je uvjetovana stanjem i odnosima u regiji. Jednako tako, ne postoji država u ovom dijelu Europe koja svojim unutarnjim problemima može tako snažno destabilizirati regiju kao što je to BiH. Zato je za BiH važno da se rad na pomirenju i jačanju suradnje u regiji nastavi, da sve zemlje procesa Brdo - Brijuni podupiru integraciju cijele regije, pa i BiH, u Europsku uniju. Europi je poslana jasna poruka da bez jugoistoka Europe Europska unija neće biti potpuna. Ono na čemu će BiH morati najviše sama raditi je rješavanje unutarnjih pitanja jer tu je sva pomoć susjeda i prijatelja bezvrijedna ako mi sami nemamo dovoljno političke i svake druge volje da se dogovorimo o vlastitoj budućnosti. Taj unutarnji proces Sarajevo - Mostar - Banja Luka jedini je jamac stabilne i sigurne BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?