20.05.2021. u 09:44

Čovjek bi prvo mogao pomisliti da se radi o nekoj zafrkanciji u apelu na društvenim mrežama “Posvojite prvopričesnika – posvojite krizmanika”, jer se taman malo slegla prašina oko odluke Ustavnog suda o udomljenju/posvajanju djece za istospolne zajednice, pa se netko dosjetio da ne bi bilo loše posvajati djecu pred prvu pričest i krizmu. No, to nije bila šala, nego vrlo domišljata akcija jedne zagrebačke župe, koja je na nedjelju Dobrog pastira, tj. gotovo prije mjesec dana objavila na svojim internetskim stranicama i društvenim mrežama informacije o “posvajanju”.

Iz župe Bl. Alojzija Stepinca sa zagrebačke Savice, objasnili su kako će ove godine u župi 60 djece primiti prvu pričest te njih 39 svetu potvrdu, no “u ovoj neobičnoj vjeronaučnoj godini, naše male župne ‘ovčice’ nažalost nisu mogle imati prikladnu i cjelovitu katehezu kao pripravu za pričesti i krizmu”, pa premda se svake godine moli za njih, ove godine predlažu “pojačanu molitvu” tj. da “dobri Otac, Isus – Dobri Pastir te Duh Sveti – djelitelj darova sami nadopune sve što djeci nedostaje, kako bi otvorenim srcem mogla u potpunosti primiti svete sakramente i od njih dalje živjeti”. Pa je predloženo da svatko tko želi na njihovoj stranici “posvoji” jednog prvopričesnika i/ili krizmanika tako što će se kratko pomoliti za njega.

Do imena konkretnog djeteta može se doći klikom na gumb “želim posvojiti…”, a onda nakon toga treba svakodnevno za njega moliti predložene molitve cijeli mjesec do prve pričesti i krizme. Kako ih ne bi zaboravili u svakodnevnoj strci, iz župe Bl. Stepinca predlažu da se imena stave na vidljivo mjesto ili postavi alarm/podsjetnik na molitvu za njih. Također, “posvajatelji” mogu svojim prvopričesnicima ili krizmanicima ostaviti i osobnu poruku i čestitku, koje će se na kraju prikupiti, staviti u kuverte s djetetovim imenom i osobno predati u zgodnom trenutku. “Sigurni smo da će im biti drago da je netko mjesec dana mislio baš na njih, molio baš za njih, a ova će im uspomena postati još važnija kada odrastanjem bolje spoznaju vrijednost zagovorne molitve”, vele u župi.

Zanimljivo je da ova inicijativa dolazi iz jedne “ranjene župe”, tj. župe iz zagrebačkog kvarta Savica, kojoj su aktivisti, ako se sjećate, onemogućili gradnju crkve, pa su i dan danas podstanari u školskoj dvorani i neprikladnim prostorijama. No, taj život na margini i podcijenjenost u očima njihovih susjeda nije ih bacila u očaj, nego upravo suprotno, urodila je jednom idejom koja bi se mogla protegnuti i na nacionalnu razinu. Naime, zašto se akcija virtualnog tj. molitvenog posvajanja ne bi protegnula i na svećenike, redovnike, biskupe, političare, ministre, župane i gradonačelnike? Ili ipak predsjednika Vlade ili predsjednika države? Tko zna koliko bi oni posvojitelja prikupili, možda više nego preferencijalnih glasova na izborima.

Ovih dana bilo bi aktualno, na primjer, posvojiti nadbiskupa Matu Uzinića, kojega su raspeli i s lijeva i s desna, i u pozitivnom i u negativnom smislu, iz Crkve i izvan nje, zbog njegove isprike homoseksualnim osobama na Facebook profilu. S jedne mu se strane zamjera da nije naglasio stav Crkve da su homoseksualni čini neuredni, a s druge mu se odobrava to što Crkvu gleda kao kuću svih i iz nje nitko nije isključen. Da je postojala opcija “posvoji biskupa”, zacijelo bi mnogi kroz molitvu drukčije reagirali na njegovu objavu i u javnom prostoru bilo bi manje zapjenjenosti i gorčine.

A o opciji “posvoji političara” da se i ne govori ovih izbornih i postizbornih dana. Zagovorna molitva mnogim bi političkim “ovčicama”, kako svoje prvopričesnike i krizmanike nazivaju u župi sa Savice, itekako dobrodošla. Zato njihovu inicijativu ne treba doživjeti kao prolaznu zafrkanciju, nego je podići na višu razinu i dati joj da se razmaše. Kako u Crkvi tako i izvan nje. Jer mnogi kod nas vape za molitvenim posvajanjem. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?