01.04.2023. u 14:10

U subotu (1. travnja) na kioscima su se pojavila dva izdanja Večernjeg lista BiH, koja su tiskana u dvjema tiskarama, Zagrebu i Splitu. Jedno za Hercegovinu, drugo za Bosnu. Sadržajno su jednaka, a i u budućnosti će se razlikovati tek s onim svježim vijestima koje ćemo uvrštavati u zadnjim rokovima jedne od tiskara. Subotnje izdanje razlikovat će se i po formatu. Za Bosnu ono je na nešto većem formatu nego za Hercegovinu.

Inače, Večernji list za BiH imao je dva izdanja još prije 42 godine. Naime, 14.12. 1981. podijelilo se u ono kako se zvalo za Bosansku Krajinu i drugo za Hercegovinu. Danas je Večernji list BiH izrastao u samostalne novine koje imaju svoju redakciju i poduzeće. Večernjak je, bilježeći događaje, zapravo ostao najveći kroničar povijesti duge više od 63 godine. Već od prvog broja Večernjeg lista 1. srpnja 1959., kada je nastao spajanjem Narodnog lista (1945.) i Večernjeg vjesnika (1957.), prepoznavalo se kako ne želi biti samo zagrebačke novine. Zato je i svoja početna dva izdanja u veljači 1970. proširio na četiri regionalna, među kojima jedno zajedničko za BiH i Dalmaciju. Godinu poslije iz toga zajedničkog izdanja izdvojilo se ono za BiH. Desetljeće poslije podijelilo se u dva izdanja. Tada je Večernjak već imao 16 izdanja (dva zagrebačka i 14 regionalnih).

Veliki iskorak učinjen je 2001. godine. Od tada redakcija u BiH, koja je u početku bila u Širokom Brijegu, potom u Mostaru, sa svojom dopisničkom mrežom i naravno kolegama u Zagrebu proizvodi posebne novine. Večernji list BiH u višenacionalnoj državi prednjači u promoviranju svih univerzalnih novinarskih vrijednosti, a osobito europskih. Snažan je zagovaratelj zaštite i ostvarivanja jednakopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijega konstitutivnog naroda. Uz tiskano izdanje, tu je i portal vecernji.ba koji iz dana u dan povećava broj čitatelja. Uz portal otvoren je i vecernji.tv.

Večernji list pokretač je brojnih projekata u Bosni i Hercegovini. Organizirao je mnoge humanitarne akcije animirajući građane bez obzira na naciju. Bio je organizator velikog broja okruglih stolova, tribina, konferencija... Izdaje brojne priloge, publikacije, sveučilišne novine. Inicijator je raznih društvenih događaja, a medijski pokrovitelj onih najvažnijih u državi. Prepoznatljiv je i po Večernjakovu pečatu, jedinstvenom izboru Osobe godine. I to ne samo u BiH nego i izvan njezinih granica.

Tiskanjem u Zagrebu i Splitu Večernjak u BiH (po)ostao je još bliže svojim čitateljima. Jamstvo je to da će još dugo dolaziti na kioske i tražiti svoj primjerak. Ništa ne može zamijeniti užitak čitanja vijesti i priča s papira uz jutarnju kavu. Zato će „rotacija“ nakon Zagreba i u Splitu još dugo „vrtjeti“ nezamjenjivi Večernjak za Bosnu i Hercegovinu.

Pogledajte kako su noćas tiskare u Zagrebu i Splitu otisnule Večernji list za BiH.

 


 

1/17
1/18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije