10.02.2022. u 12:55

Subotnja misa očit je znak da se iz Vatikana na Međugorje gleda i dalje u pozitivnom svjetlu. Odnosno, da bi se Papin plan s Međugorjem i njegovo svrstavanje u rang službenih svetišta moglo dogoditi uskoro

Jedan od postulata na kojima počiva novinarska profesija je i poučljivost. Odnosno, prihvatiti sugestiju sa strane, osobito ako je dobronamjerna i ako dolazi od kolega novinara. Budući da je takva praksa gotovo posve iščeznula (jer se danas kolegijalni ego lako nadme do uvrijeđenosti ako mu se na nešto ukaže) ugodno me iznenadilo pismo jednoga iskusnijeg kolege, koje mi je došlo u sandučić elektroničke pošte nakon kratkog izvještaja o dolasku prefekta Kongregacije za kler mons. Lazzara You Heung-sika ovoga vikenda u Međugorje, kojemu sam, očigledno, pomiješao ime s prezimenom. Ili obratno, kako želite.

Naime, u dalekoistočnih naroda, poput Kineza, Koreanaca, Japanaca, Vijetnamaca, Kmera, kao i Madžara itd., veli iskusniji kolega, prvo se piše obiteljsko ime (prezime) pa osobno ime. Katolička crkva dalekoistočnim biskupima ostavlja njihov poredak, ali im, kako veli, dodaje svoje krsno ime ispred prezimena, najčešće u engleskoj ili talijanskoj formi. Pa prema tome imaju ime, pa prezime, pa ime. Preciznije: krsno ime, prezime, narodno ime. Stoga je prefekt Kongregacije za kler nadbiskup You, a ne nadbiskup Heung-sik (a još manje nadbiskup Heung Sik), jer je on punim imenima i prezimenom: Lazzaro You Heung-sik. Kršten Lazzaro, prezimenom You kao i ćaća mu, Heung-sik imenom koje su mu dali mama i tata, pojasnio mi je kolega i na čemu sam mu doista zahvalan, a te informacije dijelim sa širom javnosti ne samo zbog toga kako bismo svi naučili kako se pišu imena i prezimena dalekoistočnih biskupa, nego kao svojevrsnu reminiscenciju na nekadašnje običaje i odnose među kolegama novinarima, koji nisu služili tome kako bi jedan drugome podmetali nogu, nego kako bi svi skupa zajedno napredovali u znanju i novinarskoj vještini, jer ovaj posao ne radimo zbog vlastita ega i pameti, nego zbog čitatelja. Koji su danas, nažalost, često u drugome planu.

No, da sve oko nadbiskupa Youa ne bi ostalo na ovoj poučljivoj pravopisnoj anegdoti, njegov vikend-dolazak u Međugorje valja smjestiti u kontekst vremena. On je ondje predsjedao euharistijskim slavljem u koncelebraciji s nadbiskup Tirane i Drača mons. Arjanom Dodajem, apostolskim nuncijem Svete Stolice u Tirani nadbiskupom Luigijem Bonazzijem, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Šteko, međugorskim župnikom fra Marinko Šakota i ostalim svećenicima. Dolazak “šefa” Kongregacije za kler zbio se, naime, neposredno uoči najavljenog dolaska mons. Alda Cavallija, novoga vizitatora Svete Stolice s posebnom ulogom za župu Međugorje. Koji bi prema riječima mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Petra Palića iz njegova posljednjeg intervjua, trebao u Međugorje stići sredinom veljače. Dakle, uskoro.

Dolazak korejskog nadbiskupa Youa važan je, s jedne strane, jer se radi o bliskom suradniku pape Franje, kojega je Sveti otac imenovao prefektom Kongregacije za kler lanjsko ljeto, a s druge strane zato što posjeti tako visokih vatikanskih dužnosnika nisu baš česti i uobičajene. Odnosno, bili su gotovo posve nezamislivi prijašnjih godina, tj. sve do dolaska mons. Henryka Hosera i Papinog ukidanja zabrane dolaska svećenicima u Međugorje.Subotnja misa u međugorskoj crkvi, kojoj je predsjedao mons. You, sama po sebi ne bi trebala, dakle, u novoj eri Međugorja, biti neka senzacija. No, upravo zbog činjenice da je korejski nadbiskup ujedno i prefekt jedne važne vatikanske kongregacije (koja bi se u strukturi svjetovne vlasti mogla prispodobiti ministarstvom), cijelom posjetu ipak daje na težini. Istina, sve je prošlo bez velike pompe, čak i bez velike medijske popraćenosti, što možda i ne bi bilo na odmet, jer niti u samu BiH niti u Međugorje prefekti vatikanskih kongregacija ne navraćaju tek tako svakoga mjeseca.

Posjet mons. Lazzara You Heunga-sika u pratnji albanskog nadbiskupa i nuncija u Albaniji očit je znak da se iz Vatikana na Međugorje gleda i dalje u pozitivnom svjetlu. Odnosno, da bi se Papin plan s Međugorjem i njegovo svrstavanje u rang službenih svetišta moglo dogoditi uskoro, čak u doba Hoserova nasljednika mons. Cavallija. Jer je pandemija pokvarila mnoge planove te i u Međugorju uzela danak, zaustavivši s jedne strane dolazak hodočasnika u Međugorje, a s druge zakočivši procese koje je otpočeo mons. Hoser. No, ako se prisjetimo lanjske “duhovne eksplozije” za 40. obljetnicu i Mladifest, onda bi jenjavanjem pandemije pred Međugorjem trebali biti doista sjajni dani. Subotnja misa korejskog nadbiskupa Youa to je najavila, pa čak ako smo mu u izvješćima malo i zamijenili krsna i ćaćina imena i prezimena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?