01.03.2014. u 10:03

Svi osim Linga caru donijeli uzgojeno bilje

Čovjek voli priče, usporedbe i slike iz svagdašnjeg života jer one govore srcu. Razumljivije su od definicija koje su napravljene od čistih pojmova. Svidjela mi se priča “Carevo sjeme“ koju sam pročitao prošli tjedan. Poučna je, govori o hrabrosti biti istinit. Uvjeren sam kako će se i vama dopasti. Neki car je već bio u poodmakloj dobi i znao je uskoro će trebati izabrati svog nasljednika. Jednog dana pozvao je sve mladiće svog kraljevska na sastanak. Tada im je rekao: “Vrijeme je da odstupim sa svog prijestolja i izaberem svog nasljednika. Odlučio sam izabrati jednog od vas koji ste sada prisutni ovdje. Svakom od vas dat ću po jedno sjeme. Želim da posadite to sjeme, da ga zalijevate i vratite se ovdje točno za godinu dana zajedno s onim što ste uzgojili iz tog sjemena. Tada ću prosuditi prema onome što ste uzgojili i tako izabrati svog nasljednika”. Mladići su primali sjeme. Jedan od njih bio je Ling. Vratio se kući i uzbuđeno ispričao majci što se dogodilo.

Ona mu je pomogla pronaći posudu te je Ling pažljivo posadio sjeme. Svaki dan ga je zalijevao i pratio je li nešto izraslo. Nakon tri tjedna, ostali mladići počeli su pričati o svojim biljkama koje uzgajaju iz carevog sjemena. Ling je uporno provjeravao posudu sa sjemenom, ali ništa nije raslo iz nje. Tri, četiri, pet tjedana je prošlo, ali ništa nije izraslo. Drugi su pričali o svojim biljkama, a Ling nije imao biljku i osjećao se kao gubitnik. Šest mjeseci je prošlo, ali ništa nije izraslo. Počeo je vjerovati kao je oštetio sjeme. Svi su već imali velike biljke, samo on nije imao ništa u posudi. Nadao se kako će nešto izrasti. Nakon što je prošla godina dana svi su mladići donijeli svoje uzgojene biljke caru da prosudi tko će od njih biti nasljednik. Ling je rekao majci kako ne želi caru nositi svoju praznu posudu, ali majka mu je savjetovala da bude iskren prema onome što se dogodilo. Osjećao je veliku mučninu u želucu, ali je znao da je majka u pravu. Kada je stigao na skup, Ling je bio zaprepašten veličinama i vrstama biljaka koje su uzgojili drugi mladići. Spustio je svoju praznu posudu na pod i svi su mu se tada smijali. Nekoliko njih je osjećalo sažaljenje prema Lingu i reklo mu: “Hej, dobar pokušaj”. Kada je car stigao, pozdravio je mladiće i počeo prelaziti prostorijom. Ling se trudio da se što više sakrije u pozadinu. Car je šetajući glasno komentirao: ”Kako ste velike i lijepe biljke, stabla i cvijeće uzgojili. Danas će jedan od vas biti imenovan mojim nasljednikom.”

Iznenada, car spazi Linga i njegovu praznu posudu na podu te naredi straži da mu dovedu tog mladića. Ling je postao prestrašen i pomislio: “Car zna da sam ja gubitnik! Možda će me sada zato dati ubiti!” Kada je Ling došao pred njega, car ga upita za ime. Mladić sa strahom reče: “Moje ime je Ling”. Svi su mu se mladići smijali i izrugivali ga. Car pogleda u Linga i objavi svima: “Čuvajte se svog novog cara! Njegovo ime je Ling!” Ling nije mogao vjerovati. Čak nije mogao uzgojiti ni obično sjeme. Kako on može biti car? Car reče: “Godinu dana prije dao sam svakom od vas po jedno sjeme. Rekao sam vam da uzmete i posadite sjeme te uzgojite biljku i donesete to što uzgojite meni. Ipak, ja sam vam dao vareno sjeme koje ne može proklijati. Svi ste mi, osim Linga, donijeli velike biljke, stabla i cvijeće. Kad ste otkrili da vaše sjeme neće proklijati i izniknuti, zamijenili ste ga drugim. Ling je bio jedini s dovoljno hrabrosti i iskrenosti da mi donese zdjelicu s varenim sjemenom. Zato, on je taj koji će biti sljedeći car!”

Ključne riječi

Komentara 1

RI
rimac
13:21 05.03.2014.

E moj fra Iko, kad bismo mnogi, a i ti sam, imali i tolično zrno te iste iskrenosti, gdje bi nam bio kraj. Ali znaš onu biblijsku, ako sol zemlje obljutavi, nizašto je. Mi crkvenjaci smo upravo obljutavili. Svrstali se uz bogate protiv siromašnih, vlastodršce protiv obespravljenih...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije