20.02.2022. u 11:49

"Zmijoljupci, zdravo, zdravo"; "Šefe, koji ti je vrag"; "Pa to je nepravda" - samo su neke od uzrečica omiljenih crtanih likova uz koje su odrastale brojne generacije

Bila su to vremena kad se pokraj malih ekrana čekao predah između ozbiljnih emisija ili bismo se u 19.15, prije Dnevnika, "nacrtali" ispred TV prijamnika željno očekujući da se pred našim očima pojave crtani likovi koje smo obožavali. Uzbuđenje bi dosezalo vrhunce dok je na plavoj podlozi bijelim slovima u sredini ekrana bilo ispisano: "Crtani film".

Piše: Goran Sudar - Večernji list

Mnogi od nas tada su se s braćom i sestrama kladili koji će nas junak dočekati u večernjem izdanju zabave za djecu. Tada bi nas Duško Dugouško, Patak Dačo, Riđobradi, Popaj, Tom i Jerry, Eustahije Brzić, Profesor Baltazar, Gustav, Kalimero, Stripy, Ptica Trkačica i njezin vječni progonitelj Kojot, nestašni aligator Wally i ostali vedri likovi našeg djetinjstva poveli u šareni svijet bezbrižnosti u kojem je sve bilo moguće.

Bilo je to vrijeme crtanih filmova koji nisu promovirali nasilje, posebne moći, priče o vukodlacima i vampirima. Crtani filmovi tog vremena bili su u formi malih zabavnih basni te su bili tu da nas nasmiju, nekada i rasplaču, a ponajviše da nas na zabavan i nevin način nauče o nekim životnim stvarima koje će nam život neizbježno donijeti. Tko se još ne sjeća vječitog genija Kojota koji je imao rješenje za sve probleme, osim za nedostižnu Pticu Trkačicu. U sjećanju nam je svima još uvijek najbrža plava zmija na svijetu kojoj je živce kidala i navlačila je na tanak led Japanska Buba, stručnjak za borilačke vještine i istočnjačke mudrosti.

Zec Duško Dugouško pravio je probleme Riđobradom, lovcu Glavoviću i Patku Dači, vječnom rivalu u mnoštvu zgoda i nezgoda. Tu je i Kalimero, vječni borac protiv nepravde, kao i profesor Baltazar s bijelom gustom bradom, koji je, nakon kraćeg razmišljanja, znao posegnuti za epruvetom skrivenoj u unutarnjem džepu svog odijela te riješiti problem.

Učili su nas da se treba potruditi u životu, da ne treba pokleknuti pred prvom preprekom, da se trud isplati i da dobro uvijek pobjeđuje na kraju, piše Večernji list.

Kao i naše djetinjstvo, i ovi junaci su iščeznuli te ostali u našem sjećanju. Televizijske kuće našle su nove junake u skladu s novim vremenima. Njihovo mjesto zauzeli su čudni likovi čudnog imena i izgleda. Ali aureola dobrote likova iz starih crtanih filmova još uvijek sja nad nama i uvijek ih se rado sjećamo. Zbog toga mnogi od nas, koji su imali taj privilegij odrastati uz Duška, Daču, Kalimera, Wallyja, Eustahija, Stripyja i ostale, odu na YouTube, gdje se oni još uvijek mogu pronaći. Tada se bar na trenutak u nama probudi ono dijete koje nestrpljivo čeka 19.15 prije Dnevnika da pogleda svoj omiljeni crtić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?