01.05.2016. u 07:00

Postoje u životu svih nas osobe čije riječi pamtimo. Prve riječi naučili smo od najbližih. Obično od svoje majke. Za njom smo ponavljali prve riječi i polagano ih usvajali. Zacijelo, u i zrelim godinama često ponavljamo riječi svoga oca ili majke. Posebno nakon njihove smrti. Nešto nam njihove riječi postaju važne. Pamćenje riječi svojih roditelja, prijatelja ili poznanika ili velikih povijesnih osoba govori i o našem odnosu prema njima. Pamtimo riječi osoba koje nam nešto znače.

U evanđeoskom odlomku, koji ćemo čuti na euharistijskim slavljima, Isus kaže da ćemo, ako ga ljubimo, čuvati njegovu riječ. Dapače, još više ističe kako će zbog čuvanja njegovih riječi i njegov Otac ljubiti nas. Te još snažnije ističe kako će On i njegov Otac doći i nastaniti se kod onih koji čuvaju njegove riječi: “Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva.” Zatim, Isus nam otkriva odakle su njegove riječi. On prenosi riječi svoga Oca: “A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.” Komunikolozi kažu kako nas većina običnih ljudi veliki broj riječi koji čujemo ne može zapamtiti. Rijetke su osobe koje imaju memoriju da mogu zapamtiti sve što čuju. Temeljni problem u ljudskoj komunikaciji jest tumačenje riječi (davanje svojih značenja porukama) koje čujemo. Pošiljatelj nije nikada siguran kako je primatelj primio (protumačio) njegove riječi. Bila bi vrlo uspješna komunikacija kad bi primatelj primio riječi onako kako ih je pošiljatelj poslao. Značajna je karakteristika ljudske komunikacije da je ona verbalna i neverbalna. Istim riječima govornik i njegov sugovornik daju različita značenja. To je jedan od većih problema u komunikaciji. Isus zna taj komunikacijski problem u ljudskoj komunikaciji. Zato kaže: “Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh!”

Učenici su uznemireni i preplašeni zbog Isusova odlaska. Zato ih tješi: “Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.” Obećao im je da će se vratiti!

Slušajući evanđelje ove nedjelje postavlja se pitanje za osobno promišljanje: Kako mi čuvamo Isusove riječi i kako ih 
tumačimo?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?