Bošnjački unitaristi radije bi da BiH propadne nego da Hrvatima Daytonom zajamčeni dio vlasti pripadne!

Frano Vukoja
21.06.2021. u 12:00

Lanjsko Europsko prvenstvo u nogometu, koje se igra ovoga ljeta zbog prošlogodišnjeg kontranapada korone, zahuktava se. Europa je zaluđena čarolijom okrugle kožnate mješine, ispunjene prazninom, i vještinom europskih nogometnih virtuoza. Cijela Europa trese se od uzbuđenja, samo navijači “zmajeva” mirno gledaju kako se 24 izabrane nogometne vrste europskih država nadmeću u najljepšoj igri od svih igara jer nogometna reprezentacija BiH ne sudjeluje na europskoj nogometnoj smotri. Ne, samo na Euru 2020. već ni na jednom od kad je BiH postala samostalna država. No, “logikom” sarajevske političke elite BiH se može pohvaliti činjenicom da bh. reprezentacija na europskim nogometnim prvenstvima već 30 godina nije primila gol! Bosne i Hercegovine nema nigdje kad je puno toga europskog u pitanju. Niti će je biti dok se ne ustroji onako kako se ustrojavaju višenacionalne države. Kao Belgija ili Švicarska koje nastupaju na Euru 2020.

Oni koji samo sebi dopuštaju promišljanje BiH pravi su majstori u driblanju demokracije, varanju takmaca i sudaca, prodavanju fora, podmetanju noga, laktanju, udaranju đonom, glumatanju, pljuvanju protivnika… A pri svemu tomu nisu ni svjesni koliko su autogolova zabili svojoj voljenoj Bosni (Hercegovinu smatraju njezinim južnim dijelom).

Prošli tjedan pamtit će se po politikantskom prekomjernom granatiranju iz političkog Sarajeva po Zoranu Milanoviću, predsjedniku RH, jedne od potpisnica Daytonskog sporazuma i Ustava BiH. Nisu poštedjeli ni Vladu RH. Samo zato što su rekli ono što misli više od 95 posto Hrvata u BiH, Republici Hrvatskoj i iseljeništvu. U deklaraciji NATO-a spominje se Daytonski sporazum (prvi put nakon 2004. godine). No, čangrizavci iz političkog Sarajeva po svojoj znanoj “logici” naglašavaju kako se u deklaraciji ne spominje konstitutivnost naroda BiH. Ako se izrijekom spominje Daytonski sporazum, onda zdrav razum zaključuje da se automatski podrazumijeva njegova glavna odrednica i natkrovljujuće načelo - konstitutivnost triju konstitutivnih naroda. No, “logika” sarajevske “građanske” čaršije i dalje “zaključuje” na sebi svojstven način. Kad bi profesor rekao đacima da obvezno čitaju djela Ive Andrića, po “logici” bošnjačkih unitarista odjevenih u građansko ruho to bi značilo da đaci ne smiju ni otvoriti Andrićev roman “Na Drini ćuprija” za koji je veliki pisac dobio Nobelovu nagradu. Samoljubivost nekih “velikana” i korifeja “građanske” BiH podsjećaju na zafrkanciju književnika Branka Čučka koji je kolegama kazao da bi najradije napisao roman pod nazivom “Na Drini ćuprija”. Kad su mu rekli da to nema nikakva smisla jer se tako zove Nobelom nagrađen roman Ive Andrića, duhoviti Čučak im je objasnio:

- Pa upravo zato. Kad netko u knjižnici zatraži roman “Na Drini ćuprija”, knjižničarka će ga upitati: - Od Ive Andrića ili od Branka Čučka?

Kad god ima priliku, bošnjačka politička elita ignorira temeljne odrednice Daytonskog sporazuma, a optužuje Dodika za rušenje Daytona. Milanović je svijetu kazao da je građanska BiH velika podvala, a dobro je čuti i vidjeti kako se hrvatski predsjednik i Plenkovićeva Vlada utrkuju u tome tko će se više založiti za prava bh. Hrvata. Čović je zahvalio Milanoviću na tome što vrlo glasno govori o ulozi Hrvata u BiH. Iz Banskih dvora i Pantovčaka jasno se vidi čemu vodi “građanski” koncept u BiH. Nadamo se kako će se izboriti za potporu političkih autoriteta Europe i svijeta. Austrijski kancelar Kurz izjavio da zapadni Balkan na europskoj agendi treba podići na visoko mjesto. Slično je mislio i car Franjo Josip u svoje doba.

Bošnjački unitaristi odjeveni u građansko ruho radije bi da BiH potpuno propadne nego da Hrvatima Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH zajamčeni dio vlasti pripadne! Dolijevaju ulje na vatru pod uzavreli bosanski lonac. A svakom loncu nastoje biti poklopac, a posebno bosanskom. A zamjena teza im je specijalitet. Nadamo se da izvrćući činjenice neće izvrnuti i bosanski lonac. Pa nas podsjetiše na razgovor ugodni kad je Mujin sin tražio neku potvrdu.

- Kako vam se zovu roditelji? - upitaše ga.

- Mujo i Fata - odgovori.

- A kako prezime?

- Prezime ložeći drva - objasni im.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?