KOLUMNA JOZE PAVKOVIĆA

BiH je već odavno navikla na distancu, ali nacionalnu, i tako stekla imunitet krda

21.04.2020.
u 07:00

Humanitarna pomoć “svojima” obilježava svaki rat. Tako i ovaj s nevidljivim neprijateljem. Usto što se materijalno potpomaže obrana, njome se simbolički iskazuje i prijateljstvo. U BiH sve to ima i dodatno naglašeno nacionalno značenje. Svaka se donacija promatra kroz najmanje troje nacionalne naočale. Tko je kome pomogao, nije samo humanitarno već i političko, pa čak i geostrateško pitanje. U taj okvir “strpani” su i svi respiratori, maske, rukavice, testovi... Više nije ni važno što stiže, već od koga i kome. Posljednjih tjedana zrakoplovi prepuni takve robe dopremani su u Banju Luku, uglavnom srpskom narodu, i u Sarajevo – Bošnjacima. Političari su ih ponosno dočekivali u izravnim TV prijenosima. Kada su Hrvati u BiH pomislili da su ih svi zaboravili, stigla je vijest od Plenkovićeve Vlade. Unatoč tome što je i sama teško ranjena COVID-om i potresom, Hrvatska je odobrila novčanu doznaku za medicinsku opremu bolnici u Mostaru od pet i pol milijuna eura. Najavljuje, pak, medicinsku pomoć sljedećih dana i Mostaru, i Sarajevu, i Banjoj Luci. Dakle, svim narodima i građanima BiH. RH je još jednom svijetu pokazala kako nije naučila samo primati potrebno od Europe i drugih, nego zna i dijeliti.

Za razliku od prvih dana, kada je nedostajalo pomagala za obranu od virusa, sada se čini da su sve bolnice u BiH solidno opskrbljene. Da su naučili pomagati kao i RH, i iz BiH su već mogli biti donatori.

U početku zdravstvene krize izgledalo je kako svi zaobilaze BiH. Zabrinutost je pojačavala informacija da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali zrakoplov s medicinskom opremom Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, ali ne i BiH.

Bošnjačka politika potrudila se da loše iskustvo s Arapima potisne lobiranjem kod drugih većinski muslimanskih zemalja, Turske i Malezije. Iako ne propuštaju istaknuti da su donacije iz ovih dviju zemalja stigle bošnjačkom zaslugom, njihovi političari naglašavaju da je ona namijenjena cijeloj državi. Zato ih je, kažu, naljutilo kada su čuli da je Ruska Federacija zrakoplov s potrebnom opremom poslala isključivo u entitet Republiku Srpsku. Još im je više zasmetao poziv ruskog veleposlanika u BiH da i drugi entitet, Federacija BiH, može zatražiti pomoć Moskve. U ovakvom ponašanju vide prikriveno rusko jačanje entiteta, odnosno nepoštivanje države BiH. Isto se umalo dogodilo i s mađarskom humanitarnom pomoći, koja je prvo bila obećana RS-u, ali ju je nakon reakcije ministrice vanjskih poslova BiH službena Budimpešta odlučila raspodijeliti na oba bh. entiteta. Najviše donacija u BiH ipak stiže iz Europske unije. Potpisani su milijuni eura raspoređenih za nabavu medicinske opreme. EU je već isporučio velik broj testova i zaštitnih maski za medicinske djelatnike diljem BiH. Stižu i respiratori. EU će od paketa od 80,5 milijuna eura, oko 73,5 milijuna usmjeriti za ublažavanje društveno-ekonomskih posljedica koronavirusa u BiH.

Protekloga vikenda Gradu Sarajevu donaciju je poslao kineski Šangaj, i to zrakoplovom koji je osiguralo Izaslanstvo EU u BiH. Njime su dopremili i medicinsku opremu koju je kupio jedan hercegovački poduzetnik. Bit će raspoređena u 38 zdravstvenih ustanova u BiH.

Ni Amerika nije zaboravila svoj, daytonski projekt. Njezin vojni zrakoplov dostavio je u sarajevsku zračnu luku sanitetsku opremu, hranu i vodu. SAD je, inače, u 20 godina u BiH uložio 1,1 milijardu dolara. Pomoć u opremi ili novcu poslale su ili obećale i Češka, Kina, Norveška, Slovenija...

Susjedna Srbija u nekoliko je navrata već slala pošiljke RS-u, a obećala je pomoć cijeloj BiH i u opskrbi hranom ako se za to ukaže potreba. Ipak, da je u BiH vrlo bitno i tko, a ne samo što daje, potvrdio je slučaj Goražda, jedinog grada na Drini s dominantnim bošnjačkim stanovništvom i ujedno jedinoga na ovoj rijeci koji pripada entitetu Federaciji BiH. Molba za pomoć koju je gradonačelnik poslao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću naljutila je mnoge Bošnjake, pa se gradonačelnik morao i javno pravdati. Iz Srbije su, ipak, u ovu nekadašnju ratnu bošnjačku enklavu stigli Vučićevi darovi.

Iako su i same zahvaćene krizom, Amerika, Rusija, Europa, Kina, islamske zemlje te susjedi Hrvatska i Srbija šalju svoje pošiljke u BiH. Jedni ih raspoređuju po nacionalnom, drugi po građanskom ključu. Stiglo je puno medicinskih pomagala. Ipak, nedostaje onih za ozdravljenje društva. Nevidljivi neprijatelj već odavno razara i sve one dobre namjere drugih država. Nacionalni bh. virus jači je od svih svjetskih i domaćih sila. Prijeti čak i da ovu humanitarnu pomoć zarazi virusom podjela zbog kojih će tri bh. naroda i u budućnosti imati još veću socijalnu (nacionalnu) distancu. Na takvu bolest već odavno je stvoren imunitet krda.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?