HERC ISKRICE

Balkanska ruta između Bliskog istoka i nedovoljno bliskog Zapada

31.08.2015.
u 06:30

Danas izlazimo iz najtoplijeg kolovoza od kada postoje mjerenja, a već sutra počinje klimatološka jesen. Meteorolozi se slažu oko toga da će temperatura zraka početi padati, ali u zraku se osjeća vruća politička jesen. Iz nekih političkih redova najavljuju se neredi, a kad se u BiH nešto zanereda, onda nered prijeđe u puno više od sebe samoga. Pa bi što prije valjalo uvesti reda u strukture vlasti da ne bi pošlo po neredu. I da ne bi bila pita skuplja nego tepsija. Samo da s ovom političkom klimom ne bude kao s dvije babe koje su ostale same kod kuće, a ostali ukućani otišli na more. Ukućani su zaboravili isključiti klimu, a kad su se vratili s mora, imali su što vidjeti: da bi se zgrijale, babe su izložite tri kubika drva!

BiH je previše blizu nezgodne političke klime koja se preko balkanske rute prelijeva od Bliskog istoka do još nedovoljno bliskog Zapada pa bi svako nezgodno političko talambasanje moglo izazvati nepoželjne tsunamije, padanije, bljuzgarije, oblaćivanja, omlaćivanja... Dolijevanje ulja na vatru pod proključalim bosanskim loncem ne bi si smjeli dopustiti ni oni koji svakom loncu hoće biti poklopac jer bi takvo što BiH moglo totalno poklopiti, možda i zakopati. A onda se mnogi (ne)mirne duše mogu pridružiti velikom izbjegličkom valu koji aktualizira onu znanu Seobu naroda. Koja je svijet uvela u mračni srednji vijek. Sve bi valjalo učiniti da se povijest ne bi ponovila na tragikomičan način, ali kao da su instruktori pozitivne političke geografije vukli jedinicu iz povijesti čitavo vrijeme svoga školovanja, a još više kroz čitavo vrijeme svoga stolovanja. Sve se to itekako tiče BiH gdje se sudaraju ruže vjetrova i trnje svjetova. Vjerujemo da su masterchefovi europske i svjetske političke kuhinje shvatili od kojih se sastojaka može skuhati ukusan i probavljiv bosanski lonac, inače opet ode mast u propast. BiH treba logiku čistih računa, a neki političke račundžije stalno se preračunavaju. Pa ona "Čist račun - duga ljubav" prerasta u nešto posve suprotno: Čist račun - duga devetka! Nadamo se da taj i takav film nećemo gledati na nekom od budućih Mediteran Film Festivala. Puno toga s daytonskim brakom podsjeća na nekadašnji razgovor (ne)ugodni između malo starijeg bračnog para. Muž se obrati supruzi:

- Sjećaš li se onih romantičnih vremena kad sam te vodio u kino?

- Sjećam, sjećam, dragi, ali ja bih tebe podsjetila na činjenicu da se u međuvremenu pojavila era zvučnog filma – zajedljivo uzvrati supruga. No, u međuvremenu pojavio se i 3D format.

Pa kad netko iz Sarajeva zaprijeti rušilačkim buntom i bumom, iz RS-a uzvrate referendumom. Samo da referendumska pitanje ne postavljaju kao što vlasnik limenih ljubimaca postavlja pitanje drugome:

- Ako bi ti netko ponudio zgodnu žene ili bijesno auto, što bi izabrao, benzinca ili dizelaša?! Umjesto unutarnjih prepucavanja BiH u svojim političkim težnjama treba pucati na Europu, krenuti onako kao Amel Tuka, koracima od sedam milja na 800 metara. Ako bi se nastavilo s dosadašnjom dosadnom dinamikom, Europa će još dugo biti na dugačkom štapu, na grani. Ne ide se u Europu Mujinom logikom na drvetu.

- Što radiš gore na drvetu? - upitaše ga.

- Čuo sam da je Zemlja okrugli i da se okreće, čekam da naiđe Njemačka pa da skočim dolje - pojasni im.

Samo da se s kašnjenjem BiH u Europu ne počne događati nešto kao s Mujom kad se pijan kasno vrati kući. Požali se: - Kad se ja u dva po ponoći pijan vratim kući, kod mene je sve obratno. Pas me ljubi, žena laje...

A što s BiH kane moćnici svjetske pozitivne geografije i što pikiraju s njom, pitanje je SAD, ali i šire. Hrvati u BiH nadaju se da svjetski masterchefovi nemaju neki posebni pik na brojčano najslabijega, a po mnogo čemu drugom jako jakom. I dok čekaju rasplet bh. gordijskog čvora, Hercegovci pikiraju sadnice duhana, povrća, smilja i koječega drugoga. Pa su Hercegovci na svoj račun i zakinuti proračun smislili i prikladan vic:

- Kako se momak Hercegovac upucava zgodnoj Hercegovki?

- Što tvoji pikiraju?!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?