Unatoč svemu

Ana zaplaka

storyeditor/2023-07-04/tobi.png
05.07.2023.
u 14:23

U Bibliji imamo tri Ane. Prva Ana bijaše Samuelova majka (1 Sam 1,2 - 28; 2,1 - 21). Druga Ana bijaše Tobitova žena, a Tobijina majka (Tob 1, 9; 2,1.11; 5, 18; 11, 9 i 14, 2). Treća Ana je proročica Ana, koja se spominje u Lukinu evanđelju (Lk 2, 36 - 38).

Tobit i Ana imali su sina Tobiju. Upali su u teškoće zbog toga što je Tobit noću pokapao ubijene sunarodnjake i tako kršio kraljevu zapovijed. Prijavili su ga kralju. Morao je u progonstvo. Osiromašili su. Ana je počela presti i tkati kako bi mogli uzdržavala obitelj.

Tobit, dok je bio imućan, ostavio je deset srebrnih talenata kod Gabaela u Ragesu Medijskom. Rekao je sinu za taj novac i dao mu savjete za život. Savjeti su bili: 1. pristojno pokopati oca, 2. poštivati majku, 3. moliti se i poštivati zapovijedi Gospodinove, 4. dijeliti milostinju, 5. ne činiti preljub, 6. ne uzoholiti se, 7. isplaćivati dnevnice na kraju dana, 8. ne opijati se, 9. savjetovati se s mudrima i primati savjete i 10. ne plašiti se siromaštva jer bit će bogat ako se bude bojao Boga i klonio se svakoga grijeha.

Tobit je uputio sina Tobiju s Rafaelom po novac: "Ali Ana, majka Tobijina, zaplaka i ukori Tobita: 'Zašto si dopustio da nam ode sin? Nije li on štap naših ruku kad ulazi i izlazi pred nama? Ne bilo toga novca, smeće je prema našem sinu'" (Tob 5, 18). Muž je utješi kako ga prati anđeo.

Tobija se nije vratio kući kad su očekivali roditelji. Tobit i Ana počeli su se svađati i optuživati. Obuzela ih je tuga. Nisu imali informaciju o sinu. Ana nije jela, a cijele noći je jadikovala. Svaki dan sjedila bi pred kućom i gledala s nadom kako će ugledati sina da se vraća. Kad ga je ugledala da se vraća: " … potrčavši naprijed, baci se u zagrljaj sinu svome i reče mu: 'Opet te vidim, sine moj! Od ovoga časa mogu mirno umrijeti!' Na to oboje zaplakaše" (Tob 11, 9).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?