prijedlog

Kina ukida politiku rađanja jednog djeteta po obitelji?

Kinezi, djeca (1)
AFP/Pixsell
31.10.2012.
u 21:20

Kineska zaklada za istraživanje razvoja djece pozvala je vlasti da dopuste obiteljima rađanje dvoje djece

Kineska stručna grupa pozvala je lidere zemlje da odmah počnu ukidati politiku jednog djeteta i do 2015. dopuste svakoj obitelji rađanje dvoje djece, piše The Guardian.

Neki demografi ovaj potez Kineske zaklade za istraživanje razvoja djece, tijela bliskog vlasti, smatraju hrabrim. Drugi pak upozoravaju da bi čak i postupno ukidanje bilo nedovoljno da se isprave problemi nastali dugotrajnom strogom politikom rađanja jednog djeteta po obitelji.

Novinska agencija Xinhua koja je vidjela kopije izvjeća, koje će službeno biti objavljeno za tjedan ili dva, kazala je da zaklada preporuča politiku rađanja dva djeteta po obitelji u nekim provincijama od ove godine, dok bi se u cijeloj zemlji ta politika počela provoditi od 2015.

- Kina je platila veliku političku i društvenu cijenu za ovu politiku koja je rezultirala društvenim sukobom, velikim administrativnim troškovima te koja je dovela do dugoročne neravnoteže spolova pri rođenju, javlja Xinhua, pozivajući se na izješće.

Ostaje nejasno je li kinesko vodstvo spremno prihvatiti preporuke. Ipak u provedbi politike jednog djeteta postoje iznimke. Vlast ograničava većini gradskih parova da imaju više od jednog djeteta, dok parovima u ruralnim predjelima, ukoliko im se prvo rodi djevojčica, dopušta da imaju još jedno djete. Postoje još neke iznimke ako se radi o obitelji manjina, a više od jednog djeteta dopuštalo se i obiteljima u kojim su oboje, i otac i majka, jedinici.

Ova politika uvedena je 1980. godine kao privremena mjera za obuzdavanje rasta populacije.Iako vlada smatra da je politika uspjela u tome te da je spriječila rađanje milijuna djece i tako pomogla brojnim obiteljima da izađu iz siromaštva, mnogi obični ljudi s time se ne slažu. Stroga ograničenja dovela su do brojnih pobačaja i sterilizacija, iako su oni ilegalni u Kini. Parovi koji bi prekršili pravila bili su kažnjavani visokim kaznama, uzimanjem zemljišta i gubitkom posla.

Osim toga, mnogi demografi smatraju da je politika pogoršala kizu starenja u Kini te da je doprinjela do neravnoteže omjera spolova potičući obitelji da pobace djevojčice.

Mnogi danas smatraju da je politika jednog djeteta po obitelji zastarjela, te da je relikvija iz doba kada je država stanovnicima osiguravala stan , posao i hranu, a već 30 godina je prošlo od kada je počela liberalizacija kineskog gospodarstva.

Iako otvorena rasprava o politici buja u državnim medijima i na internetu, kineski čeknici zasad izražavaju želju za održavanjem statusa quo. Tako je primjerice predsjednik Hu prošle godine kazao da će Kina zadržati svoju strogu politiku za planiranje obitelji da bi stopa nataliteta bila niska, a i drugi duržnosnici kazali su da se promjene ne očekuju najmanje do 2015.

>> Kinom će vladati savez liberala i tvrdih marksista

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije