novo zaoštravanje

KFOR intenzivno pregovara sa Srbima na barikadama

kosovo (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
29.07.2011.
u 12:08

KFOR je Srbima dao rok do 16 sati da uklone postavljene barikade.

Nakon što je u 16 sati istekao ultimatum koji su vojnici KFOR-a dali rok kosovskim Srbima da sami uklone postavljene barikade ili će to u suprotnome silom učiniti oni sami, počelo je intenzivno pregovaranje, piše portal B92.

Kod Leposavića je blokiran i konvoj njemačkih vojnika. Srbi su kamionima i mehanizacijom spriječili konvoj da produži prema Kosovskoj Mitrovici. Na postavljenoj barikadi u Rudaru kod Zvečana, gdje su slovenski i američki vojnici, nalazi se stotinjak građana koji su na zahtjev vojnika međunarodne misije odgovorili posjedavši na tlo ispred postavljenih barikada.

Glavni zahtjev kosovskih Srba da se vrate granični prijelazi između Kosova i Srbije u stanje prije intervencije kosovske policije. Srbi na barikadama, koje predvodi predsjednik Skupštine općine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, najavili su da neće odustati od svojih zahtjeva. Srbijanski mediji prenose da su se tijekom pregovora čuli i rafalni pucnjevi za koje se pretpostavlja da su ispaljeni u zrak.

Na mjesto pregovora kosovskih Srba i zapovjednika KFOR-a Erharda Billera došli su i predstavnici srbijanske vlade Borko Stefanović i Goran Bogdanović. Oni su zamolili Srbe da da budu mirni, dostojanstveni i da ne izazivaju incidente.

Danas je osnovan i krizni štab u koji su ušli predstavnici svih četiriju općina na Kosovu sa srpskom većinom. KFOR-ov ultimatum za uklanjanje postavljenih barikada istječe u 16 sati.

Boris Tadić: Kriminalci sa Kosova palili su Jarinje

Palež graničnog prijelaza Jarinje organizirao je Srbin s Kosova, inače švercer i lokalni vođa kriminalne skupine. Doznale su to srbijanska policija i sigurnosne službe, a prenosi beogradski dnevni list Blic.

Pretpostavlja se da je napad na granični prijelaz Jarinje, između Kosova i Srbije, vjerojatno organizirao kako bi zakomplicirao situaciju na prijelazima jer mu ne odgovara postavljanje samo albanske granične policije i carinika. Lokalni kriminalni šef, koji se spominje, policiji je poznat po najtežim kaznenim djelima, a između ostalog bavi se organiziranim krijumčarenjem droge i krijumčarenjem. Navodno je 2003. godine uhićen zbog šverca droge, a dvije godine poslije zbog krađe automobila. Od tada ulazi u ozbiljne narkoposlove te šverc unosnih roba poput nafte.

Neslužbene informacije da su paljenje graničnog prijelaza Jarinje organizirale kriminalne strukture na Kosovu potvrdio je za B92 i predsjednik Srbije Boris Tadić

– Treba pažljivo ispitati tko je dao takvu instrukciju da se zapali onaj carinski prijelaz na kojem su Srbi imali potpunu jasnu većinu u skladu sa svim prethodnim dogovorima i aktima, onaj carinski prijelaz koji nije predstavljao nikakav problem u tom trenutku i onaj carinski prijelaz čije paljenje apsolutno predstavlja ugrožavanje  interesa Republike Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – rekao je Tadić dodajući da da Srbiji nije bilo u interesu da se takvo nešto dogodi jer je nakon incidenta međunarodna pozicija Srbije oslabljena istoga trenutka.

– Vjerujem da će institucije otkriti tko je to učinio, ali ono što je nedvosmisleno jest da ti ljudi nisu došli s ove strane administrativne crte, dakle nisu došli iz smjera centralne Srbije nego su došli s one strane administrativne crte – rekao je Tadić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?