Sastanak

Ista stajališta oko provedbe presude Sejdić - Finci

Sastanak
05.09.2013.
u 16:15

Oba čelnika naglasila su kako očekuju dogovor oko tog pitanja na sastanku u Bruxellesu 1. listopada

Čelnici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik ponovili su u Mostaru kako imaju ista stajališta oko provedbe presude Sejdić-Finci te da čekaju stav bošnjačkih stranaka, koje, po Dodikovom mišljenju, nisu poštovale prethodni dogovor postignut po tom pitanju u Bruxellesu. Oba čelnika naglasila su kako očekuju dogovor oko tog pitanja na sastanku u Bruxellesu 1. listopada te ponovili kako je potrebno zadovoljiti princip da nijedan narod ne bira drugom predstavnike u Predsjedništvo BiH.
 
"Ja se radujem sastanku u Bruxellesu i mislim da je povjerenik Europske komisije za proširenje Stefan Fuele uložio napor da dođe do pomaka po ovom pitanju i ranije. No, moram napomenuti da je prethodni sastanak rezultirao dogovorom koji bošnjačke stranke nisu ispoštovale, a to je mogućnost da iz jednog naroda ne mogu biti birana dva predstavnika u Predsjedništvo BiH što bi bilo fer i korektno", naglasio je Dodik, dodavši kako misli da nije ni fer ni korektno što je nakon povratka u BiH jedan dio međunarodne zajednice i "sarajevske političke čaršije" napravio priču o teme da je za to kriv netko drugi. I Čović je naglasio kako u Bruxellesu očekuje dogovor te napomenuo kako sve ovisi od dogovora kojeg će domaći predstavnici postići ovdje.

"Ukoliko se ne dogovorimo prije sastanka onda se bojim da od tog sastanaka neće biti koristi", naglasio je on. Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost indirektnog principa izbora člana predsjedništva u RS, Dodik je kazao kako je to neprihvatljivo. Po njegovom mišljenju, i građanski princip koji masovno zagovaraju bošnjačke stranke je neprimjenjiv u BiH te da u FBIH treba omogućiti model koji neće dozvoliti da jedan narod bira predstavnike drugog naroda. Također, na sastanku je ponovljeno kako je na sastanku Zajedničke komisija koja je formirana na razini BiH u okviru Vijeća ministara, prije nekoliko dana mehanizam koordinacije u potpunosti usuglašen između srpskog i hrvatskog naroda te da ponovo bošnjački predstavnici nisu prihvatili taj mehanizam i model smatrajući da je potrebno da se on doradi. Podsjećamo, u posljednje vrijeme politički predstavnici većinom se odvojeno dogovaraju o stavovima oko presude Sejdić-Finici koju će obrazložiti na sastanku 1. listopada u Bruxellesu, a što je jedan od uvjeta za europski put BiH, te da, iako su na prethodnom "briselskom sporazum" postigli dogovor, taj dogovor nikada nije ispoštovan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?