ODLUKE

Imenuju ministre u ministarstva koja je Ustavni sud FBiH - ukinuo

alic
VL FOTO
09.03.2011.
u 08:35

Nakon odluke Ustavnog suda FBiH, trebao je, ali nije reagirao i federalni Parlament, stranke ne poštuju ni Ustavni sud

Iako su odlukom Ustavnog suda Federacije BiH još prošle godine trebala biti u potpunosti ukinuta, stranke koje pretendiraju voditi novu federalnu Vladu, već su u svojim političkim križaljkama predvidjeli imenovanja ministara za “nepostojeća” ministarstva - kulture i sporta te obrazovanja.

Jednoglasnom odlukom suci Ustavnog suda Federacije BiH, u skladu s poslovnikom, dali su prijelazno rješenje u kojem federalni Parlament u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja presude treba usuglasiti osporene odredbe Zakona o federalnim ministarstvima s Ustavom Federacije BiH, do kada se ovaj zakon može primjenjivati. U tom razdoblju, kako stoji u službenoj odluci suda, Parlament Federacije BiH treba donijeti odluku o načinu usuglašavanja zakona, imajući u vidu da županije mogu prenijeti svoje ovlasti na federalnu vlast. To znači, kako poručuju u Ustavnom sudu FBiH, da postoji ustavna mogućnost da Parlament Federacije BiH provede određene aktivnosti sa županijama oko prijenosa jednog dijela njihove nadležnosti iz područja obrazovanja, kulture i sporta na federalnu vlast, naravno, ukoliko za to postoji suglasnost županije.

Umjesto toga, političke stranke i dalje se ponašaju kao da odluke nije ni bilo, a SDP je čak izrazio želju da Ministarstvo kulture i sporta, koje je dugo godina vodio Gavrilo Grahovac, član Stranke za BiH, pripadne ministru iz redova njihove stranke. Drugo, također odlukom Ustavnog suda FBiH ukinuto ministarstvo - obrazovanja, želi voditi ministar iz reda SDA, premda još nema službene potvrde. Ukidanje spomenuta dva ministarstva, smatrajući da su oduzete ovlasti županijama, tražile su županije s hrvatskom većinom, a zahtjev pred Ustavnim sudom podnijela je predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto. Osim Izbornog zakona krše se i odluke Ustavnog suda

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?