NAPOKON

HNŽ uskoro dobiva novu esencijalnu listu lijekova

lijekovi
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
08.06.2010.
u 10:06

Kako nam je rekao županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Luka Faletar, privremena lista bi trebala biti donešena do 1. srpnja ove godine

Predsjednik Jedinstvenog hercegovačko-neretvanskog Saveza umirovljenika Alija Tanović kazao je kako ova županija ima 32 tisuće umirovljenika, a više od 70 posto umirovljenika u HNŽ-u ima najnižu mirovinu. - Oni su praktički u zoni ekstremnog siromaštva, a u čitavoj Federaciji BiH 206 tisuća umirovljenika nalazi se u takvoj situaciji - istaknuo je Tanović.

Problemi s lijekovima

Umirovljenici ističu kako je u HNŽ-u najlošija situacija po pitanju zdravstva i socijalne zaštite u čitavoj FBiH. - U ovoj županiji umirovljenici su zakinuti što se tiče esencijalne liste lijekova. Prije dvije godine donesen je zakon da sve županije na esencijalnoj listi moraju imati 134 lijeka, u HNŽ-u imamo 48 lijekova od 2000. godine. U ovoj županiji se nitko ne brine za umirovljenike, koju su sve uredno zaradili, a danas ništa nemaju - naveo je Tanović. Kazao je kako ZHŽ na esencijalnoj listi ima 134 lijeka, Sarajevska 460, a Tuzlanska županija 365 lijekova. Ipak, izgleda kako bi se situacija mogla popraviti uskoro, barem kada je u pitanju esencijalna lista lijekova. Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Luka Faletar nam je rekao kako bi se na idućoj sjednici Vlade HNŽ-a trebala usvojiti privremena esencijalna lista lijekova, odnosno, ona koja je usvojena na federalnoj razini. - Tu se nalazi 138 lijekova, s tim da ćemo mi dodati na listu još desetak lijekova. Svi ti lijekovi će biti besplatni u cijelosti. Očekujemo kako će ovaj proces biti završen najdalje do 1. srpnja ove godine - rekao nam je ministar Faletar, te dodao kako se za ovu namjenu u ovoj godini izdvojilo oko deset milijuna maraka.

Prvi natječaj poništen

On je dodao kako već duže vrijeme postoji problem sa procedurom oko usvajanja nove esencijalne liste lijekova, a na ovaj način taj problem će se premostiti.

- Trebali bi usvojiti privremenu esencijalnu listu lijekova, a procedura za donošenje esencijalne liste lijekova u HNŽ-u se nastavlja. Prvi natječaj je poništen zbog žalbi određenih tvrtki te se očekuje provođenje novog natječaja. I neke druge županije su uvele privremene esencijalne liste lijekova, tako da ovakav način rada u HNŽ-u nije nikakve novost - rekao nam je ministar Faletar. Ministarstvo koje on vodi već je pozvalo domaće i strane proizvođače lijekova da dostave listu najnižih cijena lijekova sa esencijalne liste.

- Moram reći kako će primat svakako imati domaći proizvođači lijekova, a nakon to proizvođači iz regije te dalje. Ne očekujem probleme oko donošenja privremene esencijalne liste lijekova, jedino ako se pojedinci odluče na politizaciju ovoga slučaja - zaključio je ministar Faletar.

Ne treba ni govoriti koliko bi rješavanje ovoga problema značilo za umirovljenike koji trenutno izdvajaju cijele iznose svojih mirovina kako bi kupili najnužnije lijekove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?