APSURD

Grožđe skuplje od mesa

grozdje
29.05.2012.
u 09:23

Za kilogram bijelog grožđa u marketima u BiH potrebno je izdvojiti do 8,99 KM

Cijene voća i povrća u BiH tijekom svibnja su za oko četrdestak posto više nego što je to bilo u istom mjesecu prošle godine. Unatoč tomu, prodavači se žale da sve manje novca inkasiraju na kraju dana.

Lani je bilo jeftinije

Tako se, primjerice, u svibnju prije godinu dana, trešnje prodavale za 2,5 KM po kilogramu dok je ovog svibnja za kilogram trebalo izdvojiti 4,5 KM. Jagode su se plaćale 2,5, a sada 3,5 KM, Rajčica se lani plaćala 2,5, a ove godine 3 KM, krastavac 1,9, a sada 2,5 KM i tako redom. Skuplje su i banane za pola marke po kilogramu, premda se cjelokupna potražnja podmiri iz uvoza. Ipak, rekordne cijene ovih dana postiže grožđe, gdje u pojedinim marketima dostiže cijene i do devet maraka.

Tako je u BiH grožđe skuplje od mesa. Za kilogram bijelog grožđa u marketima u BiH potrebno je izdvojiti do 8,99 KM, dok je, s druge strane, za manje novca moguće kupiti istu količinu mesa. Svinjetina s kostima, prema podacima Agencije za statistiku BiH, po kilogramu stoji 8,71, a piletina 5,51 marku.

Proizvođači voća i povrća, objašnjavaju kako im ove godine, osim što im meteorološki uvjeti nisu bili naklonjeni, naime mraz je proljetos desetkovao urod raznih kultura, od jabuka i jagoda do salate, regulativni je sustav u državi naklonjeniji robi iz uvoza nego domaćim proizvodima.

- Grožđe je skupo jer su i nabavne cijene visoke. Dakle, odgovornost ne snose trgovci. Istina, samo se rijetki odlučuju kupiti ga - objašnjavaju trgovci.

Ipak, oni koji žele potrošiti nešto manje novca odlučit će se za kupovinu na nekoj od gradskih tržnica, na kojima su cijene nešto niže. Usprkos tome, prodaja ne cvijeta ni na tržnicama, a cijene su uglavnom nepristupačne većini potrošača.

Žale se i trgovci

Trgovci se žale kako malo tko što kupuje. - Sve je više onih koji traže da im izvažem, na primjer, jednu jabuku ili naranču, te nekoliko krumpira i glavica luka - tvrdi trgovkinja.

I ombudsmani za prava potrošača nisu zadovoljni i osuđuju visoke cjenike, usprkos činjenici da se radi o ranom voću i povrću, gdje je ponuda ograničena.

Zapravo, cjelokupan lanac, koji čine poljoprivrednici, trgovci i potrošači, u ovakvoj situaciji je na gubitku jer poljodjelci kažu da su cijene takve zbog loših vremenskih čimbenika, koji su im nanijeli ogromnu štetu prethodnih mjeseci, ali i zbog skupoga goriva i repromaterijala koje su koristili tijekom sadnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?