REZOLUCIJA

Građani BiH ne trebaju ići u ratove u drugim zemljama

Mirsad Kebo
02.09.2013.
u 15:58

U usvajanju rezolucije će odlučivati federalni Parlament, a njezin predlagač je dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo

 

 

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo uputio je Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH inicijativu za donošenje Rezolucije, kojom se građani pozivaju da ne sudjeluju u vojnim jedinicima na prostoru drugih država, te u ratovima u kojima se krše međunarodni ugovori, sporazumi, i garancije. 

Dakle, građani se, prema ovoj Rezolucij, pozivaju da ne sudjeluju u nekom zajedničkom planu ili zavjeri na izvršenju zločina ili teškog kršenja međunarodnog humanitarnog prava na teritoriji druge države. U rezoluciji, koja treba da bude izglasana u Parlamentu FBiH, istaknuto je da postojeći zakoni u našoj državi, a posebno Krivični zakon BiH propisuju primjenu Krivičnog zakona za djela koja se odnose na kršenje međunarodnog prava i počinjenje ratnih zločina i van teritorije BiH, priopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe.

- Naglašavamo da su vlasti BiH dužne da kazne one koje u skladu sa članom 12. 1.c. Krivičnog zakona BiH počine ovog krivično djelo i van BiH i osobe koje organiziraju grupe ljudi i potiču ih na počinjenje ovih zločina - navodi se u prijedlogu rezolucije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?