Opomena

Fuele i stručnjaci EU-a pokušavaju odblokirati proces ‘Sejdić - Finci’

Fuele sastanak
10.04.2013.
u 10:00


Europska unija ipak nije potpuno digla ruke od BiH

Otkazivanje trećeg sastanka Dijaloga na visokoj razini, koji je trebao biti održan sutra u Mostaru, potpuno je očekivan i logičan potez.

Nema dogovora

Nakon što je postalo jasno da domaći politički lideri ne mogu do spomenutog roka postići dogovor o provedbi presude “Sejdić i Finci”, održavanje ovog sastanka postalo je bespredmetno. Slažu se s tim i neki od sudionika pregovora o provedbi presude suda u Strasbourgu. Za SBB BiH otkazivanje Dijaloga je sasvim ispravna odluka. Iz ove stranke napominju da međunarodna zajednica više ne želi tolerirati višegodišnje opstrukcije na europskom putu BiH. Ipak, Europska unija nije potpuno digla ruke od BiH, što potvrđuje i informacija da će europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u četvrtak posjetiti BiH i zajedno sa stručnjacima Vijeća Europe i Venecijanske komisije, održati niz konzultacija u cilju pronalaženja najboljeg načina rješavanja pitanja presude “Sejdić - Finci”.

Definirati principe


Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, koji će također sudjelovati u ovim razgovorima, smatra da je dobro da se u jednom takvom formatu stvari i principi u najmanju ruku definiraju.  - Naši su principi potpuno jasni. Mi kao hrvatski blok smo predložili tri modela na osnovi principa koji su usuglašeni i sa strankama u BiH i s predstavnicima Europske komisije. Na žalost, niti jedan od ta tri modela nije naišao na konsenzualno prihvaćanje u BiH. Neke od modela su prihvatile stranke iz RS-a, a neke stranke iz FBiH, naglasio je Ljubić, napomenuvši kako se nada da se može na jednom od tih modela doći do rješenja. 
Upravo će spomenuti modeli biti osnov za konzultacije domaćih lidera s međunarodnim stručnjacima i povjerenikom Fueleom. Bit će uspjeh ako se u četvrtak postigne konsenzus o okvirima budućeg rješenja. Bez bilo kakvog napretka u pregovorima vrlo je vjerojatno da nas očekuje dvogodišnji zastoj u procesu europskih integracija, a upitna je i legalnost i legitimnost općih izbora planiranih za jesen iduće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?