BRUXELLES

Finalni dogovor se očekuje na idućem sastanku za deset dana

'europa 3'
''
02.10.2013.
u 08:55

Na sastanku bh. lidera i europskih dužnosnika u Bruxellesu ostvaren određeni napredak

Sastanak u Bruxellesu trebao bi donijeti rezultate. Prema potpisanim načelima lideri su se odlučili za iskorak. Na sastanku dužnosnika EU i lidera iz BiH koji je održan jučer u Bruxellesu ostvaren je izvjestan napredak.

Füle zaprijetio sankcijama

Lideri su nakon višesatnih razgovora, iznošenja argumenata, ali i suprotstavljenih stavova potpisali principe za provedbu presude, odnosno u prijevodu potpisali su ono o čemu su razgovarali na sastanku, a finalni dogovor se očekuje na idućem sastanku u Bruxellesu 10. listopada. U potpisanim načelima stoji kako će se sporazum do 10. listopada uključivati legitimne stavove konstitutivnih naroda i ostalih u skladu s međunarodnim standardima. Kada je u pitanju FBiH, traži se da se onemogući nametanje izbornih rezultata prema bilo kojim konstitutivnim narodima i ostalima. Usuglasili su se da će uspostaviti učinkovit koordinacijski mehanizam prema EU i prezentirati ga također 10. listopada. Na početku sastanka europski povjerenik Štefan Füle je liderima jasno dao do znanja da će sankcije uslijed nenapretka biti izrečene odmah, i to deklaracijom u Vijeću Europe, da neće biti novca iz IPA fondova, pa do te mjere da će se povući i odobrenih 17 milijuna eura za ovu godinu. Jasno je dano do znanja kako se neće tolerirati osobni interesi i da Bruxelles želi dogovor i presude i koordinacijskih mehanizama. Daljnjih pregovora u suprotnom nema. Kako doznajemo, tijekom izlaganja prijedloga koje su SDA i HDZ BiH izradili replicirao je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija. - Bilo je napeto, odnosno bolje reći drsko izlaganje Lagumdžije. Govorio je o podjelama BiH, obraćao se Čoviću i Izetbegoviću pokušavajući na njih svaliti krivicu, unaprijed osuđujući prijedlog, te kako ne zna o čemu se razgovara. Lagumdžija je predložio da se u Parlamentu BiH glasa o prijedlozima koji se već tamo nalaze. Njegovo izlaganje je prekinuo Füle rekavši mu kako se od njega čulo i boljih govora, te da retoriku prilagodi ozbiljnosti trenutka - prepričao nam je naš izvor.

Dobra osnova za dogovor

Čović je replicirao Lagumdžiji kazavši kako nije riječ o podjeli BiH i dodatnim mapama te podcrtao da SDA i HDZ BiH imaju isti kostur prijedloga i da se do njega došlo nakon što su se sagledali svi dosadašnji prijedlozi i da je ranije Lagumdžija upoznat s tim. Dodik i Bosić ocijenili su prijedlog SDA i HDZ-a kao prihvatljiv i pošten. Prema onome što smo doznali od sudionika sastanka, prijedlog SDA i HDZ-a BiH u cijelosti je ocijenjen pozitivnim i može biti osnova za daljnje dograđivanje. U idućim danima slijede razgovori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?