MONSTRUM S PAGA

Otac koji je bacio djecu priveden na sud. Uskoro odluka o istražnom zatvoru

Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/2
01.03.2019.
u 13:40

Josip Rođak prijavljen je za četverostruko ubojstvo u pokušaju, za što je predviđena zatvorska kazna od 15 do 40 godina

Stravičan događaj koji je potresao javnost dogodio se u četvrtak ujutro na Pagu kada je otac četvero malodobne djece bacio s balkona. Josip Rođak priveden je na Općinski sud u Zadru, gdje će sudac istrage odlučiti o istražnom zatvoru. 

Djevojčica (7) i dalje u teškom stanju

"Stigla je sinoć sanitetskim prijevozom. Primljena je na Kliniku za pedijatriju. Došla je s politraumom. Tijekom noći bili smo u kontaktu s dežurnim osobljem. Sadašnja je situacija ozbiljna, ali djevojčica je stabilno", kazao je Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb. Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i voditelj Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb Milivoj Novak rekao je da se stanje djevojčice nije mijenjalo zadnjih 14 sati te da su zadovoljni takvim stanjem.

"Mi smo s njom zadovoljni. Ovo je primjer kako se kvalitetno može zbrinuti dijete. Njezino stanje zadnjih je sati stabilno i zadovoljni smo", rekao je Novak. Rekao je da djevojčica ima ozljedu glave. Na pitanje nalazi li se djevojčica u životnoj opasnosti, Novak je rekao: "Da. Još uvijek je kritično i teško je bolesna, nije u induciranoj komi. Na aparatu je za disanje", rekao je.  Za nekoliko dana mogla bi otići iz intenzivne", rekao je Novak. Rekao je kako se nada da će se potpuno oporaviti, a na pitanje boji li se hoće li biti trajnih posljedica odgovorio je: "To vam sada ne mogu reći, nadam se da ih neće biti. To je sada nemoguće tvrditi, ali nadam se da neće." 

Osmogodišnjakinja operirana, zahvat prošao uredno

"Jutros je osmogodišnja djevojčica operirana, zahvat je prošao uredno, na jedinici je intenzivnog liječenja. Oporavlja se. Drugo dvoje djece na odjelu je, dobro su i oporavljaju se", kazao je zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc.   Osmogodišnjakinji su, kaže, operirane kosti lica. "Dvoje mlađih u stabilnom je stanju", kazao je. Karuc kaže da oni u bolnici imaju socijalnog radnika koji je u kontaktu s Centrom za socijalnu skrb. "Omogućili smo majci da bude s njima. Osigurali smo joj smještaj. Majka je i sada s njima", kazao je. "Očekujemo da će djeca u bolnici biti pet, šest dana", rekao je zamjenik ravnatelja.  Podsjetimo, najstarija sestra od osam godina, dvije mlađe sestrice od sedam i pet godina te najmlađi brat od tri godine još su bili u snu, u pidžamama. Bilo je tek 6.45 sati ujutro. Njihov otac Josip Rođak (54) prvo je uhvatio jednu djevojčicu i s balkona je bacio na popločeni put. Potom se vratio u kuću i jedno po jedno dijete bacao na isto mjesto s visine od nekoliko metara.

Prijavljen je za četverostruko ubojstvo u pokušaju, za što je predviđena zatvorska kazna od 15 do 40 godina, a priveden je u četvrtak kasno navečer. 

Rodbina i prijatelji Josipa Rođaka u Virovitici nisu ni slutili da je taj monstrum upravo on. Tek su rijetki bili s njim u kontaktu jer vrijeme je učinilo svoje – odselio se iz Slavonije prije gotovo 15 godina, a njegova narav, kako nam kažu, bila je drugi razlog zašto rođaci i nisu previše žalili što ga rijetko čuju, a još rjeđe vide. – U šoku sam i ne mogu razgovarati, molim vas da me razumijete – očajna je bila Dunja K., polusestra Josipa Rođaka s kojom smo se jučer popodne čuli. Za stravičnu vijest doznala je od prijatelja i iz medija, a polubrata nije vidjela osam godina. 

– Ono što čovjeka čini društvenim bićem emocionalna je zrelost i nadvladavanje vlastitih osjećaja, bilo na način da svoju ljutnju, bijes, požudu ili bilo koju drugu strast uspijevamo odgoditi ili da te snažne osjećaje sublimiramo i tu energiju koju u nama proizvode usmjerimo na neki koristan rad kako bismo je iz sebe izbacili. Stravični čin nasilja nad vlastitom djecom, koje je otac jedno za drugim bacio kroz prozor s visine od šest metara i time ih teško, neke za život opasno ozlijedio, pokazuje prije svega da taj otac nije uspio izregulirati svoje osjećaje i postići emocionalnu zrelost te da najvjerojatnije mrzi sebe i osjeća se bezvrijedno – rekao je za Večernji list psihijatar prof. Vladimir Gruden. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije