Mostar

Čović i Dodik danas o suradnji i vlasti u BiH, priprema za šestorku

Dogovor
08.11.2012.
u 10:28


Lideri HDZ-a BiH i SNSD-a dotaći će se na sastanku pitanja oko vlasti u BiH, aktualne političke situacije, suradnje ove dvije stranke

Lideri HDZ-a BiH i SDNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik sastat će se danas u Mostaru. Osim predsjednika stranaka, razgovorima će nazočiti izaslanstva ispred obje strane, a teme će biti sva aktualna pitanja vezana uz političku situaciju u BiH, formiranje vlasti, funkcioniranje na državnoj i drugim razinama, te suradnja stranaka.

Funkcioniranje i prioriteti

Prema informacijama, sastanak je dogovoren u svjetlu priprema za sastanak šestorke koji će se održati također u Mostaru 20. studenoga. Tada bi se trebalo razgovarati o budućem funkcioniranju i prioritetima nove parlamentarne većine na državnoj razini. Prema najavama, šestorki se pridružuje Savez za bolju budućnost (SBB BiH). Ovom sastanku prethodit će niz bilateralnih susreta. Nakon sastanka izaslanstva HDZ-a BiH i SDP-a, predvođena predsjednicima Draganom Čovićem i Zlatkom Lagumdžijom, gdje je posebna pozornost posvećena provedbi ranije potpisanih sporazuma između dvije stranke i funkcioniranju vlasti u FBiH, odnosno blokadama, dogovoreni su sastanci koji će uslijedit kroz ovaj i idući tjedan. Prvi je upravo ovaj između HDZ-a BiH i SNSD-a. Ispred SNSD-a na sastanku će nazočiti Milorad Dodik, Slavko Mitrović, savjetnik premijera RS-a, Željka Cvijanović, ministrica za ekonomske odnose i regionalnu suradnju, Nada Tešanović, ministrica za obitelj, mlade i sport u Vladi RS-a, a ispred HDZ-a BiH Dragan Čović, Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, dopredsjednica, Marinko Čavara, dopredsjednik. Ove dvije stranke već imaju dugogodišnju uspješnu suradnju, koja će se, kako doznajemo, i na ovom sastanku potvrditi i dogovoriti konkretni potezi koje će stranke u budućoj suradnji, ali i u sklopu buduće parlamentarne većine provoditi.

Pripreme za sastanak

Odnosi između Lagumdžije i Dodika su sada relaksirani, pa se očekuje kako će buduća šestorka koja bi trebala voditi BiH iduće dvije godine konačno normalno funkcionirati. Osim sastanka Čovića i Dodika, planiran je sastanak ovih i drugih lidera međusobno i s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem prije zajedničkog sastanka 20. studenoga. Cilj sastanaka lidera idućih dana je približiti stavove i stvoriti pretpostavke da zajednički sastanak šestorke uspije nakon čega bi imali jasnu situaciju oko nove većine i dogovorili vlast.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?