v

Bošnjaci u BiH primjenjuju metode kao i Milošević u Jugoslaviji

dodik
Zoran Grizelj
22.08.2011.
u 08:15

- Nikada nisam bio protiv islama, nego protiv upotrebe islama u političke svrhe koje nesumnjivo žestoko primjenjuje reis Cerić - rekao je Dodik

O politici, stanju u državi, majorizaciji Hrvata, izjavama reisa Cerića, bošnjačkoj politici, međunarodnoj zajednici, Lagumdžiji, suradnji s hrvatskim strankama... ekspluzivno i otvoreno, bez imalo sprezanja i rezervi govori u razgovoru za Večernji list Milorad Dodik, predsjednik RS-a i lider SNSD-a. Aktualne političke teme same su se nametale, no nije izostalo ni oštrih kritika.

* Neki Vam spočitavaju da ste postali zaštitnik Hrvata. Mnogima se pak čini da Vi, braneći stavove Hrvata, zapravo branite srpsku poziciju?

Radi se primarno o jednom bošnjačkom političkom odnosu koji podrazumijeva gradnju BiH na principima majorizacije i preglasavanja drugih. U tom pogledu nema razlike između političkih stranaka u samoj FBiH, jesu li ljevica, desnica ili su nešto što pokazuje sklonost prema nekim građanskim vrijednostima.

* Što je cilj takve politike?

U svakom slučaju, cilj je isti. Ovladati i napraviti društvo na principu majorizacije i preglasavanja te osigurati upravljanje BiH dominantno većinskim bošnjačkim odlučivanjem. Svaku opasnost te vrste prema bilo kome u BiH, a može značiti da je to u isto vrijeme prema Hrvatima i Srbima i drugim narodima koji ovdje žive, moramo shvatiti ozbiljno. Mislim da je jasno da je bošnjačka politička elita zanesena dosadašnjom međunarodnom podrškom besprijekornih političkih nastojanja da se napravi BiH samo po mjeri Bošnjaka. Nasuprot smo jedne takve političke prakse. Međunarodna zajednica intervenirala je za mir u BiH, što je i u RS-u prihvaćeno kao dobronamjerno, no godine su prošle od Daytonskog sporazuma i sada vidimo da međunarodna zajednica, odnosno značajan njen dio nije imao korektan odnos u tom djelu.

* Nije li ovo što navodite kršenje Daytonskog sporazuma!?

Davno se odustalo od izvornih principa Daytonskog sporazuma, prema kojem je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda te se pokušava graditi jedna nova, centralistički uređena država, pod krinkom građanske koja bi, navodno, trebala Srbima i Hrvatima ovdje poslati poruku da oni znaju bolje što su naši interesi nego mi sami. Zato je bilo logično da se političke elite srpskog i hrvatskog naroda nađu u bazičnoj obrani upravo tih identifikacijskih trenutaka, vezano za politički status hrvatskog i srpskog naroda u BiH.

* Takav je scenarij već je viđen?

Zapravo, i ja imam pravo to reći, prepoznaje se gotovo ista metodologija koju je Milošević primjenjivao u nekadašnjoj Jugoslaviji, arogantno se ponašajući prema drugima, a pogotovo prema manjima, nastojeći afirmirati pravo jednoga naroda, a na štetu drugih.

* Kako objašnjavate to da se danas u BiH prešutno ponavlja povijest?

Što se tiče BiH, to je nesumnjivo. Mislim da su sva savezništva bošnjačkih političkih stranaka, bez obzira kojeg predznaka, s hrvatskim strankama u FBiH bila lažna i bilo je pitanje kada će se definitivno obračunati s hrvatskim političkim bićem u BiH i nametnuti bošnjačka politička ideologija koju najbolje prezentiraju današnji i bivši lideri bošnjačkih političkih stranaka i, naravno, efendija Cerić kao vjerski vođa.

* Reis Cerić je uputio opasne izjave u kojima se poziva i na rat. Bošnjačka javnost nije se podigla, a kada bi to učinio netko od Hrvata ili Srba, sigurno je da se ne bi ostalo na tome, prijetilo bi se i sankcijama!?

To je moglo do sada, prijetiti sankcijama i sl., ali sada više ne. Mnogo je nepravde napravila međunarodna zajednica u BiH upravo tim selektivnom odnosom. Sudbina Čovića je vidljiva kroz stalna nastojanja da se diskvalificira montiranim sudskim procesima. I mnogi drugi hrvatski političari od vremena Ante Jelaviča, koji je bio vođa hrvatske samouprave u jednom trenutku, govori da je međunarodna zajednica bila izravno u službi bošnjačkih političkih interesa.

* Kažete da je međunarodna zajednica u mnogim slučajevima pogriješila!?

Tako se i danas događa s Inzkom koji je, dopuštajući da se formira ovakva vlada FBiH, izvršavajući prije svega naloge određenih zapadnih vlada, podržao da se formira vlada koja u sebi nema parlamentarnu većinu, kao nigdje u svijetu. Znamo kako zovu te režime. Dakle, definitivno, Vlada FBiH koju sada tako zovu apsolutno nije imala parlamentarnu većinu i to govori o aroganciji međunarodne zajednice, a usput će se potruditi i Inzko i svi ostali da pokažu da oni navodno štite sve, a u praktičnom ponašanju vidljivo je da je sve upereno k tomu da se osigura unitarna bošnjačka politička filozofija u rješavanju ovih pitanja.

* Mislite li da se islam u BiH upotrebljava u političke svrhe?

Nikada nisam bio u protiv islama, nego protiv upotrebe islama u političke svrhe koje nesumnjivo žestoko primjenjuje reis Cerić, a što se najbolje može vidjeti na primjeru deklaracije Alije Izetbegovića, koju je napisao još davno, prije sukoba i raspada bivše Jugoslavije. Tamo je nesumnjivo navedeno da su muslimani ti, odnosno da je islam taj koji čeka da postane većina kako bi zagospodario i uveo šerijat. Mogu se oni sada odricati te Alijine knjige, ali mislim da su mnogi od njih, među kojima je i Lagumdžija, htjeli ili ne uvučeni u ideologiju stvaranja jedne takve zemlje u kojoj će dominirati šerijat koji se polako uvodi u neke muslimanske sredine.

* Upućene su i opasne poruke nebošnjacima u BiH, pa čak i o selidbi? Što kažete na takvu retoriku?

Dakle, sva moja polemika nije bila s islamom kao vjerom, nego s reisom Cerićem kao čovjekom koji je zloupotrebljavao islam u političke svrhe, držeći u ime muslimana predavanja Srbima i Hrvatima kako je BiH zemlja Bošnjaka i da mi, ako to nećemo prihvatiti, možemo iseliti, ali je isto tako dodao da ne možemo “na opancima ponijeti ništa drugo iz BiH”. Da je jedna takva poruka koju je uputio reis Cerić prije izvjesnog vremena došla iz srpskog naroda, daleko bi se više podigla javnost. Ta cinična i arogantna međunarodna zajednica, naravno, prešla je preko toga. Ali sada vidimo obračune na principu kako je Dodik taj koji predstavlja problem, sutra će biti Radmanović, Čović ili netko drugi i potrebno je da svi muslimani svijeta znaju da su oni loši i da kvare planove BiH.

* Gdje vidite problem?

Zaista nemam nikakvih problema s islamom, nemam s muslimanima, ljudima dobre volje među kojima imam i prijatelje, ali imam s političkom ulogom reisa Cerića i njegovih sljedbenika. Žele instruirati politički islam koji bi trebao dominirati u BiH. U takvoj zemlji ja ne bih želio živjeti.

* Zašto bošnjački političari imaju potrebu za političkom dominacijom u državi? Sve češće se naglašava i mogućnost novog sukoba u BiH?

- Mislim da ono što se događalo isključuje mogućnost bilo kakvih novih sukoba, prije svega svjetske vojne sile to ne bi dopustile. Mislim da ni u jednom narodu sada nema kapaciteta za sukobe, nema ratnih elita niti ima ratnih sljedbenika. Vjerujem da je to samo prijetnja koja dolazi najčešće s bošnjačke strane, a što smo svojedobno mogli čuti od Tihića ili Lagumdžije koji je rekao da ukoliko se ne naprave određene stvari, da je moguć libijski scenarij u BiH. To nigdje niste mogli čuti kod Hrvata koji su potpuno majorizirani, poniženi i podcijenjeni u BiH od Bošnjaka, pogotovo u FBiH. Niste to čuli od novih političkih predstavnika Srba, ali evo čujete od političkih elita iz Sarajeva, odakle dolaze stalne prijetnje. Čak su zainteresirali i jedan dio međunarodnih faktora pa se svako malo pojave oni koji tvrde da se stvari u BiH ne mogu mijenjati jer bi one eventualno dovele do novog rata. To je više politički argument da su oni koji ne poslušaju Bošnjake i njihove političke ideologije, koncepte i planove, krivi za eventualni sukob.

* Na čemu se temelje takve najave o mogućim sukobima?

Iako ponavljam da ne vjerujem u mogućnost izbijanja novih sukoba, priznajem da možda ima potencijala u pojedincima. No, dok se takvi rijetko mogu pronaći u hrvatskom i srpskom narodu, jedino militantne skupine povezane s islamom mogu biti nositelji individualnih ili nekih drugih nastojanja, ali to ne bi izazvalo veće poremećaje. Dakle, isključujem bilo kakvu mogućnost sukoba na ovim prostorima, osim upotrebe sukoba u političke svrhe koji koriste Bošnjaci računajući da su oni dovoljno legalizirali svoju poziciju žrtve i da kao žrtva imaju pravo svašta raditi u BiH, sada majorizirati Hrvate, osvećivati se Srbima... Zato su bošnjački lideri danas jedini u regiji, ako izuzmete Mesića koji je svojedobno prijetio RS-u vojnim upadom, koji spominju mogućnost novih sukoba.

* Kakva je situacija i suradnja stranaka u RS-u, je li koalicija s SDS-om stabilna. Mnogi govore da prijeti raskol, Bosić je nestrpljiv, puca savezništvo... Hoće li koalicija do kraja biti nošena na principima koje ste do sada zagovarali, posebice u pregovorima o Vijeću ministara?

Naša pozicija oko pregovora za Vijeće ministara je jasna i ona se sigurno neće mijenjati. Dakle, politički predstavnici naroda koji su dobili pravo na izborima, što znači 50 posto plus jedan glas u jednom narodu, mogu dati i imaju pravo predstavljati narod. Podržavamo činjenicu da Hrvat treba biti na čelu Vijeća ministara, i to iz redova dva HDZ-a, koji su dobili povjerenje naroda, pa tako trebaju i dobiti ulogu predstavnika hrvatskog naroda i sve kapacitete koji pripadaju Hrvatima u BiH.

* Što to znači, koje su pozicije u pitanju?

- To znači predsjedatelja Vijeća ministara i dva ministarstva. Srbima trebaju pripasti četiri mjesta, jer su to u prošlom mandatu imali Bošnjaci. Po principu rotacije, sada to pripada nama, u idućem mandatu trebalo bi pripasti Hrvatima. Mislim da upravo taj održani kontinuitet rotacije, kompromisa i balansa političkog predstavljanja, a ne da se uvlače pripadnici koji izaberu drugi predstavnici naroda, može održati BiH. Zato mi nemamo problem vezano uz način na koji se treba izabrati Vijeće ministara.

* Kakvo je aktualno stanje u RS-u, koji su problemi izraženi?

Što se tiče RS-a, postoje stalna nastojanja da se pokaže “evo tu je kraj” ili nešto drugo. To možete staviti na listu uzvišenih želja bošnjačkih analitičara, medija i političara. RS stoji stabilno. Institucionalno, politički, socijalno... naravno fiskalno stabilno, izvršava sve obveze. RS ima problema, to je nesumnjivo, ali danas i Amerika ima problema, pa stoga to ne čudi.

* Tvrdite da Republiku Srpsku uporno krade BiH! Na koji način?

RS bi imala manje problema da nismo nađeni u BiH koja nas uporno krade i uzima naša prava. Krade nam novac i s računa neizravnih poreza i tako nam umanjuje sredstva i mogućnost da budemo dodatno likvidni. FBiH je više povukla s računa nego što je trebala i duguje RS-u oko 60 milijuna KM. To nije mali novac za jednu malu ekonomiju kakvu ima RS. Zbog toga su priče iz Sarajeva cinične. Mi se bavimo pitanjem ekonomije, ne krijemo se iza političkih floskula, ali ne želimo dopustiti da RS bilo tko majorizira. Ne sporimo činjenicu da je BiH teritorijalno integrirana i da ima svoj međunarodni kapacitet, ali unutarnji odnosi se moraju bazirati na interesima ljudi, građana, a prije svega naroda.

* U FBiH su nedavno održavani prosvjedi poljoprivrednika, ovih dana to najavljuju prosvjetari i svakodnevno brojni drugi. Mislite li da je stanje u FBiH odraz krize ili nečeg drugog?

Ima problema koji su odraz svjetske krize. No, u RS-u ne vidimo, kao u FBiH, okupljanja, štrajkove, socijalne pritiske... Pucanj je u prazno da će propasti RS. To su od samog njenog formiranja očekivale bošnjačke političke elite i mediji. Misle da je najvažnije da Dodika kriminaliziraju i politički eliminiraju da bi RS bila lak zalogaj za njihove političke aspiracije. Mislim da su u krivu. RS je suštinska potreba naroda koji živi ovdje i to ne ovisi o meni ili bilo kome drugom. Ovo je pravo stečeno međunarodnim ugovorom i želimo poštovati te ugovore.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
12:57 22.08.2011.

Dodik je nazalost u pravu. Bosna nije nikakva gradjanska drzava nego multietnicka zajednca u kojoj su muslimani potpuno majorizirali Hrvate i FBiH. Radikalni islamisti kao Ceric su prijetnja ne samo BiH nego i sire.

OB
-obrisani-
15:50 22.08.2011.

Vojnik o skraćenju, prostitutka o poštenju, Dodik o demokraciji! P. S. Bošnjake su Hrvati i Srbi \"humano preseljavali\" u proteklomu ratu, a sada je maca zakucala i na njihova vrata. Naš je generalissimus odigrao sramnu ulogu jer je s balkanskimkim krvnikom komadao BiH. Sada nam se to obija o glavu!

SO
sojka
16:27 22.08.2011.

Mislim da ce bosna ostati kao bliski istok.Mozda se nekad zdruze braca katolici i pravoslavci i rijese stvari sa islamom.Svakako da je europa na stranu oba kriza,a od europe potrebno je samo zeleno svjetlo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?