nakon 98 dana

Španjolska izašla iz izvanrednog stanja

SUSANA VERA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
21.06.2020.
u 19:27

Španjolska je poslije 98 dana i šest produljenja u nedjelju izašla iz izvanrednog stanja i ušla u „novu normalu“, ali zbog koronavirusa ta zemlja ostaje drukčije mjesto za život. Nema više određenog vremena kada stanovnici smiju izlaziti na ulicu, a niti virtualnih granica među 17 autonomnih pokrajina, a nanovo su dopuštena putovanja diljem Španjolske te također izvan nje. No „nova normala“ uključuje i restriktivne mjere pa je nošenje zaštitnih maski obvezno kao i držanje fizičkog razmaka od drugih osoba na ulici, u trgovinama i ugostiteljskim objektima. Svaka autonomna pokrajina sada određuje svoj put prema izlasku iz najteže krize u kojoj se našla Španjolska u zadnjih 80 godina, još od građanskog rata, javlja Hina.

 Izvanredno stanje bilo je proglašeno 14. ožujka nakon čega je 47 milijuna stanovnika bilo zatvoreno u svojim stanovima i kućama kako bi se suzbila infekcija. Virus je vjerojatno stigao sa sjevera Italije s kojim je Španjolska povezana brojnim letovima i putnicima. Prestanak izvanrednog stanja ne znači da je Španjolska završila svoju borbu protiv još nedovoljno istraženog virusa, nego će je sada provoditi u drugačijem scenariju u kojem pokušava oporaviti posrnulo gospodarstvo. Vlasti Madrida, jednog od najpogođenijih dijelova zemlje, dopustit će primjerice korištenje 60 posto kapaciteta u ugostiteljskim objektima i komercijalnim objektima do 6. srpnja, nakon čega će biti povećan na 75 posto. Diskoteke ostaju zatvorene do daljnjeg. Bazeni i teretane nanovo su otvoreni, ali s ograničenim brojem posjetitelja te predbilježbama tjedan dana prije dolaska.

U Kataloniji će vlasti također zadržati ograničenje kapaciteta na mjestima javnog okupljanja te pozivaju stanovnike na vlastito odgovorno ponašanje i oprez. Na Balearskim otocima poput Ibize i Mallorce svaka osoba će na pješčanim plažama imati svoja četiri metra kvadratna kako bi bila udaljena od ostalih kupača, te će biti zabranjeno okupljanje više od 30 osoba. Španjolska je u nedjelju ponovo otvorila granice za turiste iz Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Švicarske, Islanda i Lihtenštajna. Dosad je u Španjolskoj od koronavirusa oboljelo 245.938 stanovnika od kojih je ozdravilo 150.376. Preminulo je 28.322 osoba

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije