GRUBO SLIJETANJE

Iranski dužnosnik priznao: Život predsjednik i ministra vanjskih poslova su ugroženi

Ebrahim Raisi
Wana News Agency/REUTERS
19.05.2024.
u 18:32

Raisi (63) za predsjednika je izabran iz drugog pokušaja godine 2021., a otkako je preuzeo novu funkciju naredio je da se pooštri zakon o moralu, nadzirao je gušenje u krvi protuvladinih prosvjeda i bio snažno angažiran u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama.

Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku iz posjeta granici s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. 

Kazao je i da su životi Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana "nakon pada helikoptera ugroženi".

"Još uvijek se nadamo, no informacije koje nam stižu s mjesta nesreće vrlo su zabrinjavajuće", rekao je. Loše vrijeme komplicira spasilačke akcije, objavila je državna novinska agencija IRNA.

 

Državna televizija prekinula je redovni program da bi prikazala molitve stanovnika za Raisija širom zemlje. U kutu ekrana emitira se prijenos uživo spasilačkih timova koji pješice pretražuju planinsko područje po gustoj magli.

Raisi (63) za predsjednika je izabran iz drugog pokušaja godine 2021., a otkako je preuzeo novu funkciju naredio je da se pooštri zakon o moralu, nadzirao je gušenje u krvi protuvladinih prosvjeda i bio snažno angažiran u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama.

U iranskom dvojnom političkom sustavu, podijeljenom između klerikalnog establišmenta i vlade, vrhovni vođa, a ne predsjednik države ima posljednju riječ o svim glavnim sektorima politike.

Unatoč tomu, mnogi vide Raisija kao snažnog kandidata za nasljednika svojega 85-godišnjeg mentora, vrhovnoga duhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija, koji snažno podupire Raisijeve političke smjernice.

Ministar unutarnjih poslova Ahmed Vahidi državnoj je televiziji rekao da je samo jedan od triju helikoptera iz skupine pao i da vlasti čekaju dodatne pojedinosti.  Raisi je otputovao na azerbajdžansku granicu radi svečanog otvaranja brane Qiz-Qalaisi, koja je bila zajednički projekt

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije