U ovoj županiji polovina brakova završi razvodom

vjenčanje, brak
Pixabay/Ilustracija
19.05.2024.
u 12:42

U Federaciji BiH u ožujku ove godine na „ludi kamen“ stalo je 487 parova. U istom periodu razvedeno je 80 brakova.

Najviše brakova sklopljeno je u Sarajevskoj županiji, 115, dok se najmnogoljudnija županija u FBiH –Tuzlanska, našla tek na trećem mjestu sa 103 braka, iza Zeničko-dobojska gdje se je bilo 110 vjenčanja. Na začelju ove ljestvice našli su se Zapadnohercegovačka i Posavska županija, sa sedam odnosno pet sklopljenih brakova. U Bosansko-podrinjskoj županiji bilo je 10, u Hercegbosanskoj 11, Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj po 37.

Istodobno, samo u jednom od deset županija nisu zabilježeni razvodi, a radi se o HNŽ, govore prvi podaci Federalnog zavoda za statistiku za ožujak ove godine.

Posebno je zanimljiva statistika za Unsko-sansku županiju, gdje je najmanja razlika u broju sklopljenih i razvedenih brakova. Naime, u ovom dijelu BiH u ožujku 2024. u bračnu zajednicu stupila su 52 para, a čak 23 su okončala brak. Dvocifreni broj razvoda bio je i u ZDŽ i TŽ.

Federalni zavod za statistiku objašnjava i što se podrazumijeva pod sklapanjem odnosno razvodom braka. Brak je, dakle čin, ceremonija ili proces kojim se stvara zakonska veza muža i žene. Zakonitost unije uspostavlja se građanskim, vjerskim ili drugim sredstvima zavisno od toga kako ih definira zakon svake zemlje. S druge strane, razvod braka je krajnji zakonski raspad braka odnosno ono odvajanje muža i žene koje im daje pravo da ponovo stupe u brak po građanskim, vjerskim ili drugim odredbama.

Da je broj razvoda u porastu pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH. U najnovijoj publikaciji „Žene i muškarci u BiH“ navedeno je da je u 2022. zabilježeno 1000 razvoda više u odnosu na 1997. godinu. U 2022. godini je razvedeno 2865 brakova, pri čemu je najveći broj razvoda, kako kod žena tako i kod muškaraca, evidentiran u dobi od 40 do 49 godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?