Crni utorak u Francuskoj:

Prosvjedi taksista, kontrolora, državnih službenika...

taksisti
26.01.2016.
u 13:26

Francuski taksisti prosvjeduju danas u blizini Pariza zbog uslova rada, ali i konkurencije koju im predstavlja servis za prijevoz putnika Uber.

U tijeku prosvjeda zapalili su vatru na dijelovima autoputa, a policija je bila primorana da na njih ispali suzavac. Na ovom protestu na "crni utorak" blokirane su ključne ceste i zapaljene gume, a štrajku taksista spontano se pridružuju kontrolori avioprometa, državni službenici, uposlenici u bolnicama i prosvjetni radnici.

Na aerodromu Orly jedan demonstrant je povrijeđen u nogu kada je pokušavao spriječiti prolazak autobusa sa putnicima. Policija je objavila da je vozač autobusa uhićen, prenosi AFP.

Borba za opstanak

Blizu 300 taksista,bijesnih zbog konkurencije koju čine nelicencirani taksisti s privatnim automobilima, blokirali su obilaznicu oko glavnog grada Francuske na zapadnom dijelu, zapalili vatre i bacali dimne bombe. Na različitim lokacijama u Parizu i oko njega protestuje ih blizu 1.200, a njihove kolege u Toulouseu, Lilleu i Marseilleu također su na ulicama svojih gradova u znak podrške.

"Radi se o našem opstanku. Muka nam je od sastanaka i pregovora", kazao je glasnogovornik sindikata taksista Ibrahima Sylla. Policija je dosad uhitila 19 demonstranata.

Haos prema aerodromima Orly i Charles de Gaulle uzrokovao je otkazivanje svakog petog leta jer i kontrolori avioprometa žele bolje plaće i uslove rada. Iz kompanije Air France su poručili da će poštovati svoj red vožnji, ali da ne mogu isključiti mogućnost otkazivanja letova u posljednjim trenucima. Putnici su upozoreni da bi pristup pariskim aerodromima, kao i onima u Toulouseu i Bordeauxu na jugoistoku, te Marseilleu na jugu mogao biti poremećen.

Poremećaj u avioprometu

Kompanija EasyJet je prijavila otkazivanje 35 letova, uglavnom u Francuskoj, ali i one ka Švicarskoj, Italiji i Španiji ili iz ovih zemalja. Sindikat kontrolora avioprometa poručio je da žele biti izuzeti iz predloženih izmjena računanja plaća koje bi smanjile njihovu kupovnu moć.

U međuvremenu, blizu 5,6 milijuna državnih službenika u Francuskoj pozvano je da dignu glas protiv reforme rada predložene u rujnu prošle godine jer utječu na plaće i napredovanje u karijeri. Ovog utorka prosvjeduju i odgojitelji i nastavnici u osnovnim školama tražeći veće plaće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije