donesena odluka

Njemačka uvodi kontrole na apsolutno svim granicama, poznato je i koliko će trajati

njemačka granica
Spiegel Online
08.05.2024.
u 20:10

“Naredit ću unutarnje granične kontrole na svim granicama koje Njemačka ima sa susjednim zemljama pravodobno prije Europskog nogometnog prvenstva”, rekla je ministrica Faeser

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser donijela je odluku o uvođenju graničnih kontrola na svim granicama, javljaju njemački mediji.

Oklijevala je mjesecima prošle godine iako je zabilježen veći broj ilegalnih migracija. Tek je u listopadu savezna policija počela provjeravati granice s Poljskom, Češkom, Austrijom i Švicarskom.

Kontrole za Europsko prvenstvo

Faeser sada uvodi kontrole na svim vanjskim granicama Njemačke za Europsko prvenstvo kojemu je Njemačka domaćin.

To je najavila tijekom posjeta postaji granične kontrole na A 6 u blizini Waidhausa (Bavarska).

“Naredit ću unutarnje granične kontrole na svim granicama koje Njemačka ima sa susjednim zemljama pravodobno prije Europskog nogometnog prvenstva”, rekla je, piše Fenix-magazin.

Je li Njemačka predugo čekala?

“Identificirali smo oko 6.000 ilegalnih ulazaka od sredine listopada 2023., uhvatili 130 krijumčara i spriječili 1.900 ljudi da ilegalno uđu u zemlju.”

“Naše mjere djeluju”, rekla je. “Posebno zbog naše dobre suradnje s Češkom.” Dakle, je li bila pogreška čekati toliko dugo na provođenje graničnih kontrola?

“Uvijek morate razmišljati o tome što možete postići graničnim kontrolama. One dovode do poremećaja za ljude koji moraju doći na posao. Tako nešto morate pažljivo odvagnuti.” Kada je broj ilegalnih migracija otišao predaleko, “to je bio odlučujući faktor za mene da kažem: moramo reagirati sada.”

Kraj kontrola na granicama

Policija na kontrolnom punktu na autocesti potvrdila je uspjeh. “Od ožujka do listopada 2023. imali smo 45 slučajeva ilegalne migracije”, kaže glasnogovornik policijskog inspektorata. Od listopada do ožujka bila su samo 22 slučaja.

Kompletna kontrola njemačkih granica trebala bi trajati do kraja Europskog prvenstva. Tada će isteći kontrole na granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom.

Faeser “kasnije želi odlučiti” o produženju kontrola na granicama. Kontrole na austrijskoj granici već su produljene do studenog, navode njemački mediji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije