Novo u ortopediji

Slomljen zglob, a zaraste bez gipsa i terapije. Nema ni bolovanja!

'29.12.2010., Zagreb - Prof.dr.Miroslav Smerdelj zajedno je sa prof.dr. Rankom Bilicem napravio prvi zahvat lijecenja loma kosti novom metodom Miros u kojoj nije potrebna niti operacija niti gips.Na f
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
1/7
VL
Autor
Diana Glavina
30.12.2010.
u 08:00

Prvi pacijent po MIROS metodi Božidar Mikuš: Ništa me ne boli, ruku mogu normalno micati

Nakon operacije slomljene palčane kosti u području ručnoga zgloba nema imobilizacije zgloba, nema gipsa, ni longete, nije potrebna fizikalna terapija razgibavanja zgloba, nema potrebe ni za bolovanjem, jer već neposredno nakon operacije ručni je zglob pokretan. Medicinska priča budućnosti? Ne, to je nova operacijska metoda koja se u kliničkoj praksi širi Europom, a na Klinici za ortopediju zagrebačkog KBC-a na Šalati prvi put u Hrvatskoj primijenili su je prof. Miroslav Smerdelj i prof. Ranko Bilić. A prvi pacijent je Božidar Mikuš iz Laza kraj Marije Bistrice. Ovaj se 24-godišnjak poskliznuo i pao ispred vlastite kuće. Pokazuje nam ruku i kaže: – Ništa me ne boli i već je mogu gotovo normalno micati.

Repozicija kosti

Riječ je o metodi MIROS, što znači minimalno invazivna repozicija kosti i osteosinteze kosti, za koju prof. Bilić, inače ekspert za šaku, kaže da je revolucionarna i superiorna svim dosadašnjim metodama. Golema joj je prednost što ujedinjuje sve najbolje karakteristike unutarnje i vanjske fiksacije, može se koristiti kod većine prijeloma, a pacijent se normalnom životu vraća drugi dan nakon operacije.

– Može voziti automobil, može pisati na računalu, može se tuširati... Nema boli, jer se ne radi o otvorenom zahvatu, već o minimalno invazivnoj tehnici – ističe prof. Smerdelj.

Kroz kožu na ciljanom mjestu palčane kosti, između tetiva, krvnih žila i živaca, umeće se specijalna žica i provodi do vrha palčane kosti, do samoga lakta. Tu se fiksira, a izlazi iz palčane kosti. Druga se žica uvodi s druge strane palčane kosti i na isti se način provuče kroz kost. Tako se dobiju dva mjesta unutarnje fiksacije. Krajevi žica okomito izlaze iz palčane kosti, povežu se i fiksiraju malim "gumbom", koji je sredstvo osteosinteze vanjskom fiksacijom. Ako se prije operacije manualnom tehnikom ne uspiju kosti postaviti u ispravnu poziciju, učini se to uz pomoć žica prije vanjske fiksacije.

Žice vade u ambulanti

– Žice ostaju dok kost potpuno ne zaraste, potom se ambulantno vade, dakle bez anestezije, što je također značajna prednost kad znamo da se implantati, poput metalnih pločica i vijaka, moraju vaditi novom operacijom – ističu naši sugovornici. Izdvajaju da je među osnovnom slabosti klasične unutarnje fiksacije činjenica da se na koži mora učiniti rez da bi se između mišića, tetiva, živaca, krvnih žila dobio otvoreni pristup do slomljene kosti, a dio nekih struktura može se i uništiti. Velika je, pak, slabost vanjske fiksacije to što imamo veliki sustav žica na podlaktici, na šaci, a ručni je zglob fiksiran nekoliko tjedana.

– Naš prvi operacijski zahvat po metodi MIROS trajao je oko sat vremena, a u rutini će sasvim sigurno biti dovoljno dvadesetak minuta – napominje prof. Smerdelj aludirajući na to koliko bi bilo važno da se metoda počne široko koristiti na našim klinikama. To više što je za primjenu vrlo jednostavna. A prijelom palčane kosti u ručnom zglobu, prijelom radijusa, najčešći je prijelom uopće na ljudskom tijelu, a iznimno čest u ova zimska vremena. Karakteristično je da najčešće od svih kostiju, nakon liječenja, zarasta u krivom položaju. Samo u Klinici za traumatologiju u Zagrebu u dva je dana primljeno više od 300 ljudi koji su na poledici slomili ili ozlijedili najviše ručnih zglobova. Metoda je i jeftinija od klasičnih operacija jer ne zahtijeva rehabilitaciju, pacijent se brzo vraća na radno mjesto. No, specijalna žica košta između 400 i 1000 eura, a za prvu operaciju naši su liječnici dobili donaciju proizvođača.

– Proizvod je registriran u Hrvatskoj i očekujemo da će HZZO imati sluha za nove implantate i da će odobriti njihovu kupnju, jer prema našim zdravstvenim zakonima, zabranjeno je da pacijenti koji to žele sami kupe ovakve ili neke druge implantate – ističu naši liječnici.

Edukacija u Italiji

MIROS metoda originalna je metoda talijanskog liječnika Marija Tangarija iz Rima kod kojega su prof. Bilić i prof. Smerdelj bili na edukaciji. Danas se u gotovo cijeloj Italiji i Španjolskoj operira po ovoj tehnici, a procedura je krenula u Njemačkoj, u Francuskoj. D. Tangari već ima više od 4000 operacija, ali metodu primjenjuje i za operaciju ramena i gležnja.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije