PROCURILI PODACI

Novi skandal: Dopingirana trećina atletičara sa SP-a u Daeguu!?

Tyson Gay (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
25.08.2013.
u 14:20

Svjetska antidopinška agencija dvije je godine skrivala šokantne rezultate istraživanja koji su potom do NY Timesa došli od jednog od istraživača

Svjetska atletika pred novim je dopinškim skandalom, ovoga puta puno većih razmjera! New York Times donosi vijest kako je Svjetska antidopiška agencija (WADA) zataškala rezultate vlastitih istraživanja sa Svjetskog prvenstva u Daeguu 2011. godine, a prema kojima je gotovo trećina atletičara priznalo da je koristilo doping!

Radi se o rezultatima istraživačkog tima koji je anonimno anketirao preko dvije tisuće sportaša tijekom SP-a u Južnoj Koreji. Nakon što je WADA vidjela šokantne rezultate, zabranila je da ih se objavi javno, no jedan od istraživača godinu dana kasnije uspio ih je dostaviti uglednom NY Timesu.

Metodologija ankete bila je sljedeća: atletičari su odgovarali na jedno od dva pitanja: 'Je li vaš rođenda između siječnja i lipnja?' i 'Jeste li svjesno prekršili antidoping pravila u posljednjh 12 mjeseci?'. Radilo se po metodi koja je korištena tijekom Arapskih igara u Dohi gdje je čak 45 posto sportaša priznalo korištenje nekakve vrste dopinga.

Zapravo ni ne čudi što WADA, barem zasad, nije izašla u javnost s ovim podacima. Značilo bi to da se puno rezultata s velikih natjecanja u posljednjih par godina potencijalno mogu poništiti što bi značilo potpuni kaos u atletskom svijetu. Samo potvrda da su se dopingirali Asafa Powell i Tyson već je izazvala veliki šok, a čini se da brojka samo raste...

>> Najvećoj zvijezdi baseballa zbog dopinga 211 utakmica kazne

>> Slučajno pozitivni: U mreži dopinga

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije