NOVI ZAKON

Zviždači zaštićeni, prijavite korupciju i dobivate osiguranje

'28.09.2006...zagreb...unu........ilustracije,mito-korupcija.foto:marko prpic'
Marko Prpić/Arhiva VL
12.09.2013.
u 09:04

Prijavitelji korupcije imat će pravo i na fizičku zaštitu

Osobe koje javnosti otkrivaju nelegalne radnje u institucijama, javnim ili privatnim kompanijama, tzv. zviždači u Federaciji BiH dobit će pravnu zaštitu, nakon što je Zastupnički dom federalnog Parlamenta usvojio Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije. Ako bilo koja osoba mjerodavnim institucijama, javnosti, medijima prijavi korupcijske radnje u nekoj instituciji, poduzeću, njihovi nadređeni neće više moći kao do sada davati riješenja o otkazu, degradirati ih na neko niže manje plaćeno radno mjesto, jer će štiti spomenuti zakon. Ako nadređeni protiv prijavitelja korupcije - zviždača poduzmu bilo kakve štetne kadrovske mjere, bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 KM do 150.000,00 KM.

Novčanom kaznom u iznosu od 5000,00 KM do 10.000,00 KM bit će kažnjena za prekršaj i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja neovlaštenoj osobi učini pristupačnim podatke o identitetu osobe koja je prijavila korupciju. Kada se zakon počne primjenjivati u praksi, javne institucije, poduzeća, privatne tvrtke morat će imenovati osobu čiji će zadatak biti pravna zaštita prijavitelja korupcije (zviždača). Ako ne budu “instalirali” takvu osobu, suočit će se s financijskom kaznom od tri do 10 tisuća maraka. Pravnoj osobi koja ne bude uspostavila efikasan sustav prijavljivanja korupcije prijeti novčana kazna od 2000,00 KM do 10.000,00 KM. Sve su ovo mjere koje će pomoći zviždačima da bez tereta prijavljuju nezakonite poslove o svom radnom okruženju.

Razlozi za donošenje Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije prema zaključku podnositelja ogleda u činjenici kako u Federaciji BiH ne postoje efikasni pravni, a niti institucijski mehanizmi kojima bi se osigurala efikasna zaštita osoba koje bi se odlučile prijaviti kršenje zakona ili drugih propisa. Takvo stanje izravno pogoduje počiniteljima koruptivnih kaznenih djela i drugih radnji koje imaju obilježja korupcije, jer se radi o pojavama koje su karakteristične po tajnovitosti. Nadležna tijela u praksi teško dolaze do saznanja da se zaista dogodila neka koruptivna radnja, uglavnom iz razloga što postoji bojazan kod osoba koje imaju takva saznanja da bi mogle biti izložene nekom vidu odmazde. Ako se pokaže potrebnim, prijavitelji korupcije imat će pravo na fizičku zaštitu. Takvu mjeru osiguranja prema procjeni izriče mjerodavno sudsko tijelo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?