Obiteljima sve teže

Život u rujnu skuplji za prosječnu plaću

Siromaštvo
30.08.2012.
u 09:27

Rast cijena hrane i energenata, početak nove školske i akademske godine, priprema zimnice i ogrjeva za zimu...

Nakon najtoplijeg kolovoza tijekom posljednjih stitinjak godina, dolaze nešto ugodniji rujanski dani. Dok je tijekom kolovoza Hercegovcima i Bosancima bila preokupacija kako preživjeti nesnosne žege, obveze koji ih čekaju u sljedećem mjesecu za mnoge će biti nepremostive.

Rujanske obveze

Ako u mjesecu koji je na izmaku nisu išli na more, bijeg od nesnosnih vrućina našli su u dubokoj hladovini. No, kako realizirati dodatne obveze koje ih čekaju u rujnu?
Pored svakodnevnih poskupljenja, očekuje ih opremanje školaraca i studenata, osiguranje ogrjeva te spremanje zimnice. Prema izračunu, prosječna obitelj će tijekom rujna morati izdvojiti od 200 KM pa do jedne prosječne plaće više nego je izdvajala tijekom ranijih godina. Posebice otežavajuća okolnost jer su ionako skromni kućni proračuni dodatno istrošeni nakon godišnjih odmora. Dodajmo, nakon tropskih vrućina, meteorolozi najavljuju polarne zime. Prema podacima Svjetske banke, 48 posto stanovništva BiH živi na granici siromaštva. Nakon novog vala poskupljenja, veliki broj njih pridružit će se skupini od 18 posto građana koji su već u kategoriji ekstremno siromašnih.

Velika poskupljenja

Cijene osnovnih prehrambenih proizvoda konstantno rastu u posljednje vrijeme, tako da su za posljednje dvije godine, prema različitim analizama, porasle za 35 do 100 posto. Najveći šok tek se očekuje, jer je najavljeno da će cijene hrane, zbog velikih suša koje su prepolovile urode, možda već narednog mjeseca skočiti do 20 posto. Prema procjenama udruženja za zaštitu potrošača, prosječna četveročlana obitelj u BiH na hranu troši od 700 do 800 maraka mjesečno. Ako ona poskupi za 20 posto, to će značiti povećavanje izdvajanja za skoro 150 KM mjesečno. Prosječna obitelj izdvaja oko 100 maraka mjesečno za grijanje za stanove od sedamdesetak četvornih metara. S najavljenim poskupljenjem plina od 20 posto, ti bi računi iznosili skoro 120 KM. Za nabavku drva ili ugljena za jednu zimu potrebno je najmanje 700 KM, što je novac koji se mora osigurati prije većih minusa koji su najavljeni već u studenom. S obzirom na to da su se i cijene na benzinskim crpkama u više navrata mijenjale i da su više za 15 feninga nego prije mjesec, za korištenje automobila u rujnu će trebati minimalno dvadesetak maraka više nego ranije ove godine. Iako je nemoguće točno procijeniti koliko će porasti izdaci domaćinstava u narednim mjesecima, jer to zavisi od svakog pojedinačnog slučaja, može se zaključiti da će to biti i do jedne mjesečne plaće. Nažalost, građani zarađuju isto ili manje nego ranije, a broj nezaposlenih stalno raste. Prosječna plaća u lipnju je iznosila 822 KM i niža je za dva posto nego mjesec ranije. U velikom broju sektora primanja su odavno nedovoljna za golo preživljavanje, primjer tekstilaci, 300 - 400 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?