J. KOSOR U OBZORU

"Želi li se netko kandidirati za šefa HDZ-a, neka mi to kaže u lice"

'07.12.2011., Zagreb  -  Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH 2009. - 2011. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
10.12.2011.
u 13:00

Jadranka Kosor je tijekom našeg razgovora bila svjesna da će imati protukandidata na stranačkim izborima, no ističe da bi – kad bi bila u poziciji da nije predsjednica stranke a da smatra kako bi je dobro vodila – to otvoreno “rekla u lice”

Jadranka Kosor će u Banskim dvorima provesti još manje od tjedna. Od parlamentarnih izbora pa do trenutka kad vlada Zorana Milanovića preuzme mandat, predsjednica će raditi “do zadnje sekunde”. I dalje nervira čelnike Kukuriku koalicije jer joj sada zamjeraju što uopće održava sjednice tzv. tehničke vlade. Nova vlast jedva čeka preuzeti poslove J. Kosor. Nervirat će ih ona i više jer očito ne namjerava dati ostavku na stranačku dužnost u HDZ-u niti želi odustati od vođenja sada jedine oporbene političke snage u zemlji, a, kako sama kaže, “već se priprema za sljedeće parlamentarne izbore”.

Hoćete li podnijeti ostavku na mjesto predsjednice HDZ-a?

Ne, ne. Ni u čemu nam nisu uzor, no da spomenem opet zbog dvostrukih mjerila da ni Račan ni Milanović nakon gubitka izbora nisu podnosili ostavke. Ne sjećam se ni da su mediji nakon što su izgubili izbore jednoglasno od njih tražili da podnesu ostavke. Mi smo imali situaciju da je predsjednik stranke prije više od dvije godine podnio ostavku, što je uzdrmalo stranku i mislim da je i dalje važno raditi do unutarstranačkih izbora, kada ćemo vidjeti tko ima, a tko nema povjerenje članstva.

Što znači demokratizacija HDZ-a?

Na idućem saboru stranke raspravljat ćemo o tome i birati novo vodstvo. Mi biramo vodstvo počevši od temeljnog ogranka do vodstva same stranke, a izmjene statuta koje ćemo pripremiti usvojit ćemo na tom saboru. Demokratizacija se odnosi na daljnje otvaranje vrata, da veći broj novih, mladih može dobiti šansu voditi stranku, od temeljnog ogranka, gdje sve počinje, do vodstva HDZ-a.

Je li vam simpatično kada se piše da Darko Milinović želi biti vaš nasljednik i predsjednik HDZ-a ili vam to smeta, kao i spominjanje ostalih pretendenata – Kalmete, Karamarka, Jandrokovića, Plenkovića?

Ja sam s Darkom Milinovićem nekoliko puta o tome razgovarala i on se zaklinje da nikad ništa slično nije medijima rekao. Pa sad su u izbornoj noći napisali da se kandidirao, kad sam ga o tome pitala, rekao je da to nije istina. Svojim suradnicima želim vjerovati i naravno da mislim kako bi od svakoga tko ima ambicije, pa i među najbližim suradnicima, ako je to istina, bilo fer da to onda i kaže. Ne vidim razloga da bilo tko u ovim teškim trenucima za HDZ radi to s figom u džepu, zato u to i ne vjerujem. Ponavljam da sam osobno za to da se na sljedećim izborima u stranci mora dati prilika i novim ljudima. Naglasak je na novima i mladima, da pripremimo stranku već za sljedeće izbore, lokalne i parlamentarne, da budemo stranka centra i desnog centra. Nama u budućnosti treba cijeli taj prostor i da se profiliramo kao jaka demokršćanska stranka. Ona je jako potrebna Hrvatskoj.

>>Cijeli intervju s Jadrankom Kosor čitajte u današnjem Obzoru

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?