upozorenje

Zbog dugovanja upitna redovita isplata mirovina do kraja godine

Mirovine
01.08.2013.
u 09:32

Mirovinski fond jedva uspijeva osigurati isplatu mirovina, svaki mjesec u minusu od oko dva posto, isplata se obavlja iz tekućih proračunskih sredstava

Stari dugovi iz vremena bivše federalne vlade koju je vodio Nedžad Branković i kontinuirani proračunski minusi razlog su zbog kojeg iz Mirovinskog fonda Federacije BiH diskretno upozoravaju kako bi do kraja ove godine moglo doći do ozbiljnih problema u redovitoj isplati mirovina. Razloge za ovakvu pesimitičnu prognozu treba tražiti u činjenici da posljednjih nekoliko mjeseci u kontinuitetu Mirovinski fond FBiH bilježi proračunski gubitak od oko dva posto. Kad se tome doda nova armija umirovljenika koja stiže na teret mirovinskog fonda nakon usvajanja Zakona o povoljnom umirovljenju branitelja, optimizmu nema mjesta. Uplate u mirovinski fond stalno kasne, a isplata mirovina se osigurava iz tekućih proračunskih sredstava jer rezervi nema. Uz sve pobrojane probleme Fond MIO Federacije BiH, sve donedavno je na svojim proračunskim stavkama nosio dug od oko 170 milijuna maraka koje mu je ostavila vlada Nedžada Brankovića. Nakon sudske presude u korist Mirovinskog fonda FBiH federalna vlada na čelu s Nerminom Nikšićem obvezala se da će u sljedećih deset godina otplatiti dugovanja stare vlasti. Na posljednjoj sjednici Vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izmirenju obveza FBiH spram Federalnog zavoda MIO.

Izmjene se odnose na utvrđeni iznos duga nastao temeljem isplata mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima. Cilj je sravnjivanje duga koji, zaključno s krajem 2012., iznosi 176,421.554,36 maraka. Ne funkcionira ni sustav naplate prema neplaćenim osiguranjima radnika, zbog čega je stotine tvrtki, vladinih službi, institucija napravilo dug prema Mirovinskom fondu FBiH od oko 400 milijuna maraka. Iako je financijska situacija u Zavodu MIO teška, umirovljenici neće odustati od zahtjeva da se njihova primanja ove godine povećaju za 10 posto, napominjući kako su svjesni da se primanja ne mogu povećati od doprinosa, ali mogu iz drugih izvora. Iz Saveza umirovljenika Federacije BiH, koji najavljuje prosvjed u kolovozu zbog zahtjeva za povećanje mirovina, poručuju kako treba natjerati gospodarske gigante, strukture vlasti da izmire svoje obveze prema mirovinsko-invalidskom osiguranju. U prošloj godini Fond MIO FBiH iskazao je višak rashoda nad prihodima u iznosu od 47.375.299 KM. Iskazani višak rashoda nad prihodima je nastao što za isplatu mirovina po mjesečnom koeficijentu od 1,73 nisu bila osigurana sredstva, kako na mjesečnoj tako i na godišnjoj razini, a što je bila obveza u skladu s članom Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?