KORUPCIJA

Zaustavili ulaganje španjolske tvrtke od 8 milijuna eura

vjetroelektrana
VL FOTO
08.01.2011.
u 13:04

Najveći svjetski proizvođač Iberdrola Renovables nije uspio realizirati investiciju na području Kupresa

Najveća svjetska tvrtka u proizvodnji električne energije iz vjetra, ali i drugih obnovljivih izvora, španjolska Iberdrola Renovables, dobila je zatvorena vrata za investiranje u Bosnu i Hercegovinu zahvaljujući sveopćem stanju korupcije, namještanja poslova i neodgovornosti institucija. Naime, još prošle godine svjetski gigant Iberdrola Renovables, koji ima vjetroparkove u 23 zemlje svijeta i zbog koje je Španjolska na četvrtom mjestu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u svijetu, izrazio je zanimanje za investiranje u vjetropark na području jugozapadne Bosne i Hercegovine.

Kupreška elektrana

Točnije, probna investicija je bila planirana na području Kupresa u visini od osam milijuna eura. Španjolska je tvrtka izrazila zanimanje u investiranje u vjetropark nakon što su dovršena istraživanja koja su i provođena na inicijativu Hrvatske zajednice Herceg Bosne uz potporu španjolske vlade. Nepremostivu zapreku Iberdrola Renovables, čije je sjedište u Valenciji, imala je kod Federalnog ministarstva energetike, industrije i rudarstva. Doznajemo da se njihovi planovi nisu uklapali u projekte sarajevskog Energoinvesta koji zajedno s drugim stranim partnerima ima ozbiljne ambicije ući u posao izgradnje vjetroelektrana na tome području. Na zahtjeve koje je uputila Iberdrola praktično se uopće nije reagiralo.

Povukli se privremeno

Nakon toga su se Španjolci odlučili povući iz probnoga projekta te stvari ostaviti za bolja vremena. Ovo samo potvrđuje kako funkcioniraju vlasti u Bosni i Hercegovini pa se tako ministarstva ponašaju kao privatne tvrtke koje namještaju poslove njima bliskim osobama i tvrtkama. S druge pak strane, o BiH se u svijetu samo potvrđuje slika teško korumpirane zemlje koja i najvrjednije potencijale praktično odmiče od stranih investicija, ili pak usmjerava opet samo tvrtkama koje su iz pojedinačnog razloga podobne za dobivanje poslova.

Ključne riječi

Komentara 2

SP
Spezispezi
17:25 08.01.2011.

Tu se prije radi o želji muslimanske većine da Hrvate i hrvatske krajeve drži po strani od svakog razvoja i investicije. Od silnih milijardi eura koje su kao pomoć stigle u BiH preko Sarajeva, samo su mrvice završile kod Hrvata, sve je praktično zadržano kroz muslimansku mrežu.

VE
vekrija
11:45 09.01.2011.

Herceg-Bosna je jedino rjesenje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?