SJEDNICA

Zastupnici raspravljali o smanjenju plaća

Parlament
07.06.2012.
u 09:12

Predviđeno je da se plaće službenicima u državnim institucijama smanje za 4,5 posto

Zastupnički dom PSBiH obavio je danas raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ovim izmjenama obuhvaćeni su zastupnici i izaslanici u ZSBiH, odnosno, kreirana je osnova za smanjivanje i njihovih plaća za 4,5 posto koja sada ne može iznositi manje od 50 posto, umjesto sadašnjih 85 posto, prosječne mjesečne plaće u BiH iskazane na godišnjem nivou za kalendarsku godinu koja dvije fiskalne godine prethodi godini u kojoj će se osnovica primjenjivati.

Za obračun plaća zaposlenih koji imaju koeficijent 1,00 primjenjivat će se osnovica u visini od 498,10 posto što znači da njima osnovica neće biti smanjena. Također, zaposlenima u institucijama BiH pripada i pravo na regres za godišnji odmor.

Zastupnici su obavili i raspravu o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH. U obrazloženju izmjena i dopuna Zakona o državljanstvu navodi se da se bh. državljanima omogućuje da zadrže državljanstvo BiH u slučajevima sticanja državljanstva druge države jer se brišu zakonske odredbe u vezi s prestankom državljanstva BiH po sili zakona, čime se vrši usklađivanje ovog zakona s odlukom Ustavnog suda BiH.

Istovremeno,osobama kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, otpustom ili po sili zakona omogućuje se dobivanje državljanstva BiH ako imaju odobreni privremeni boravak na teritoriju BiH najmanje posljednju godinu prije podnošenja zahtjeva ili stalni boravak. Ova izmjena važna je posebno zbog činjenice da BiH, zbog odbijanja drugih država, nikada nije zaključila ugovore o dvojnom državljanstvu sa značajnim brojem država u kojima živi veliki broj bh. građana.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH je na jučerašnjoj sjednici dala negativno mišljenje na predložene izmjene. Naime, predstavnici stranaka iz Republike Srpske uvjetovali su podršku ovom zakonskom prijedlogu njegovim usvajanjem u paketu s prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju i Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?