APEL SINDIKATA

Zaštitite radnike od visokih temperatura opasnih po život

Vrućina
30.07.2013.
u 09:24

Ministarstvo je zbog vrućina izdalo preporuku poslodavcima i o preraspodjeli radnog vremena

Jučer je bio najtopliji dan u ovoj godini, s temperaturama i do 40 stupnjeva, nakon čega je uslijedila i tropska noć. Iako liječnici savjetuju da se ne izlazi u najtoplijem dijelu dana, brojni radnici se zbog posla izlažu visokim temperaturama koje na suncu dosežu i 50-ak stupnjeva. Zbog toga su se i ove godine oglasili entitetski sindikati u kojima od poslodavaca, ali i nadležnih institucija traže da provedu mjere zaštite radnika.

Rad na otvorenom


Savez sindikata RS -a uputio je apel poslodavcima, posebno građevinarstva, poljoprivrede, rudarstva, prerade drveta, kao i komunalnim poduzećima, da povuku radnike s otvorenog prostora od 11 do 17 sati, ili da vrše zamjenu radnika svakih sat vremena kako bi sačuvali radnike koji su izloženi visokim temperaturama zraka. “Od Ministarstva rada i braniteljsko – invalidske zaštite RS-a, kao i od Odbora za zaštitu zdravlja na radu, Savez sindikata zahtijeva da poduzmu sve potrebne mjere koje proizilaze iz Zakona o zaštiti na radu, kao i drugih zakonskih akata, priopćili su. Oglasio se i Savez samostalnih sindikata BiH u kojem od poslodavaca zahtijevaju da poduzmu mjere zaštite radnika, a uputili su apel i nadležnim institucijama da izdaju upute poslodavcima, te da, ako ove temperature potraju još dva dana, proglase stanje elementarne nepogode.

Preporuke ministarstva


- Postoje i preporuke SZO-a da se ako temperature za pet stupnjeva više od prosjeka potraju pet dana, proglasi stanje elementarne nepogode, kazao je predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović. On smatra kako se sve više ide k tome da se više izrabljuju radnici, a sve se manje vodi računa o njima. Bajramović je istaknuo da ako nadležni ne reagiraju, Savez će pozvati sve sindikalne organizacije da poduzmu zakonom dopuštene aktivnosti. Oglasilo se i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i preporučuje poslodavcima da, uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta izazvanih visokim temperaturama zraka, provedu mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje posljedica po zdravlje zaposlenika. “Ako proces rada dopušta, poslodavci mogu mjere zaštite osigurati preraspodjelom vremena u tijeku radnog dana. Mjere zaštite mogu biti osigurane i raspoređivanjem zaposlenika na druge poslove tijekom radnog vremena”, kaže se u preporuci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?