Večeri na Griču

Zagrebački solisti u sjajnoj formi s virtuoznim gostima u Šostakoviču

'05.07.2013., Zagreb - U Klovicevim dvorima otvorene Ljetne veceri na Gricu, festival u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb. Nastupili su Zagrebacki solisti, pijanistica Martina Filjak i trubac Ve
'Igor Kralj/PIXSELL'
07.07.2013.
u 22:00

U Klovićeve se dvore vratila Vesna Kusin, ali kao dogradonačelnica da otvori glazbeni festival

U petak navečer u Klovićeve dvore vratila se Vesna Kusin, ali sada kao zagrebačka dogradonačelnica, da u galerijskom atriju otvori 32. izdanje Večeri na Griču. Istodobno su na prvi kat hrlili svi oni koji su za posljednje dane izložbe ostavili razgledanje Picassa. Sve je to uobičajeni sinkronicitet kulturnih zbivanja jednog ovećeg europskog grada, samo što ga kod nas kroje više politički i osobni nego kulturni interesi.

Da odradimo još jedan prigovor, ovaj put na adresu organizatora festivala Koncertne direkcije Zagreb: šaranje šarenim reflektorima po zidu lijepog atrija ne treba ni glazbi, ni publici, ni umjetnicima. Utoliko više što sva ta elektrika još i šumi. A sada na pohvale.

Zagrebački solisti pod vodstvom stalnog gosta na mjestu prve violine Sretena Krstića pokazali su veliku koncentraciju i sjajnu sviračku formu već u uvodnom Vivaldijevu Koncertu u g-molu za gudače (RV 15) te Avisonovu/Scarlattijevu Concertu grossu br. 3 u d-molu. Bezbolno prekoračenje preko dva stoljeća omogućio je Concerto grosso Srđana Dedića. Mladenačko djelo danas međunarodno etabliranog hrvatskog skladatelja vrlo vješto, a umjetnički dojmljivo, spaja i stilove i senzibilitete baroka i današnjice kojoj se, pak, i dalje vrlo neposredno obraća glazba Dmitrija Šostakoviča. Martina Filjak i Vedran Kocelj bili su solisti kakve se samo poželjeti može u Šostakovičevu Koncertu u c-molu za klavir, trubu i gudače. Bio je to vrlo lijep početak festivala.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?