Vlasti Federacije

Za stradalnike i privilegirane mirovine u FBiH manje za 14 mil.

HVO
04.01.2013.
u 09:20

Planove oko mjera jedino bi mogla poremetiti politička kriza u FBiH s rekonstrukcijom vlasti

“Oni (vlasti BiH) su spremni preuzeti čak daljnje dodatne mjere, ako je potrebno, kako bi se ispunili programski ciljevi i osigurali uspjeh”, stoji u izvješću koji je izradio Međunarodni monetarni fond povodom prve revizije stand by aranžmana najavljujući time da su prije svih entitetske vlade spremne na dalje mjere ušteda i rezova u proračunskim sredstvima.

Oštre mjere

Cilj je ostvariti deficit na nacionalnoj razini od 2 posto, a najvažnije uštede u Federaciji BiH odnose se na isplatu privilegiranih mirovina i zabranu zapošljavanja, a u RS-u rezanje plaća.

“U Federaciji, očekuje se donošenje sveobuhvatnog zakona o povlaštenim mirovinama koje će objediniti ukupne rashode i racionalizirati podobnost za različite razine naknada, što će biti u Parlamentu početkom 2013.”, navodi se u izvješću. MMF tek očekuje modalitete na koji će se način provesti mirovinska reforma u Federaciji BiH, no cilj treba biti smanjenje izdvajanja za povlaštene mirovine, odnosno vjerojatno njihovo smanjenje i usklađenje s drugim korisnicima mirovina. Očekuje se i donošenje novoga zakona o mirovinskom osiguranju početkom 2013. od Federacije BiH koja treba izmiriti i 10 posto dugovanja Federalnom mirovinskom zavodu. “U usporedbi s 2012., transfer iz proračuna za privilegirane mirovine bit će smanjen za devet milijuna maraka, dok će transfer za ratne vojne invalide biti manji za pet milijuna, što je rezultat ušteda provedenih nakon revizije korisnika naknade”, navodi MMF. Kao jednu od mjera na koju su se obvezale vlasti u Federaciji BiH je i nastavak zabrane zapošljavanja u 2013. godini što se u ovoj godini nije poštovalo, napose u javnim poduzećima. Međunarodni monetarni fond je zamjerio vlastima u Federaciji BiH što nije pred kraj 2012. ispunila dio obveza vezan uz uštede, što se ipak na kraju nije odrazilo na odstupanje unutar godine da ukupni rashodi ne prijeđu 3 posto bruto društvenog proizvoda.

Poticaj zapošljavanju

Istodobno, u Republici Srpskoj tijekom 2013. Vlada je već smanjila tekuće rashode u gotovo svim kategorijama kako bi se osigurala fiskalna stabilnost. Proračun također uključuje plaćanje obveza iz prethodnih godina u iznosu od 35 milijuna maraka. Samo na plaćama u javnome sektoru Vlada će uštedjeti dodatnih 56 milijuna maraka u 2013. Vlasti ovoga entiteta namijenile su i deset milijuna maraka za potporu privatnome sektoru u novome zapošljavanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?