NEMA PADA CIJENA

Za stan u BiH od 500 do 2900 maraka po četvornom metru

zgrade dubovac
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
07.02.2011.
u 08:39

Tržište stanova u BiH konačno se stabiliziralo, prodaja svakim danom raste, cijene prestale oscilirati

Nakon nekoliko godina vrtoglavog pada, cijene nekretnina, a posebice stambenog prostora u BiH ove godine ne bi trebale više padati. Kako su procijenili posrednici u prodaji stanova, s ovakvim cijenama investitori posluju na granici rentabilnosti te je daljnji pad cijena čisti gubitak, na što se sigurno neće odlučiti.

Prosjek 1455 KM

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna cijena stanova u FBiH tijekom 2010. godine iznosila je 1.455 KM po četvornom metru stambene površine i manja je za 13,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a cijena je formirana na bazi izvješća za 564 stana.

Prosječna cijena stanova u gradnji, koji su se počeli graditi tijekom 2010., iznosi 1.590 KM po četvornom metru stambene površine, što je za 3,1 posto više u odnosu na isto razdoblje 2009.
Istodobno, prosječni troškovi gradnje u ukupnoj prosječnoj cijeni sudjeluju s 80,1 posto i u odnosu na prvo polugodište 2009. manji su za 3,7 posto. Prema ovim navodima, za niže cijene stanova ostaje iznimno malo prostora.

Prema nekim analizama, u BiH je četvorni metar stana najskuplji u Sarajevu i kreće se od 1.700 do 2.900 KM te u Banjaluci od 2.000 do 2.400 KM, dok je jeftiniji u manjim sredinama. Tako se, primjerice, u nekim dijelovima Drvara i Livna stan može kupiti i za 500 KM po četvornom metru. Svakako da cijene stanova ne diktira samo grad, već i lokacija u gradu, godina izgradnje, kvaliteta, ali i kat na kojem se stan nalazi. Tako su cijene na visokim katovima niže i do dvadesetak posto.

Tržište stanova u BiH konačno se stabiliziralo. Prodaja stanova svakim danom raste, dok su cijene napokon prestale značajnije oscilirati.

Cijene neće padati

Mnogi koji se bave trgovinom nekretnina kažu kako je teško očekivati da će cijene i dalje padati jer su već sada u odnosu na prije godinu dana drastično pale. -Cijena od 1200 maraka po četvornom metru stana u Mostaru je prije samo godinu bila nezamisliva, ali sada je realna i ostvariva. Cijena stanova u naseljima koja su trenutačno u Mostaru najatraktivnija, kao što je u Ulici sv. Leopolda Mandića, ide i do 1.800 maraka, a ako je stan renoviran, onda i više - tvrdi Franjo Sivrić, direktor Agencije za trgovinu nekretninama Sivrić.

Također tvrdi kako cijena novosagrađenih stanova je oko 2.100 KM po četvornom metru, a oni koji novoizgrađene stanove prodaju po 2.500 KM, moraju obarati cijene. Zanimljivo je da, sve češće, roditelji kupuju stanove djeci koja studiraju u Mostaru, a dolaze iz zapadne Hercegovine ili Bosne. Mnogo stanova promijenilo je vlasnike razmjenom.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
bosanaco
10:22 03.05.2011.

ovaj komentar drži vodu??? 500 stanova u BIH prodano ???? prosjek 1500 km po metru?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?