ŠIROKI BRIJEG

Za prvih devet mjeseci stvorio se deficit od čak 11 milijuna maraka

dug
VL FOTO
11.12.2010.
u 11:28

Ministar financija Radoslav Luburić kazao je kako će se rebalansom deficit povećati i na 17 milijuna KM

Osim činjenice da je punjenje proračuna do kraja godine upitno, odnosno da će biti potrebno uraditi rebalans, još je poraznija činjenica da je za prvih devet mjeseci 2010. izvršenje proračuna ŽZH u debeleom minusu - deficit iznosi 11,050.407 KM.

Uskoro i rebalans

Naime, na jučer održanoj sjednici Vlade ŽZH ministar financija Radoslav Luburić je kazao kako prihodi županije za prvih devet mjeseci iznose 47,214.604 KM, dok su rashodi na brojci od 58,265.011 KM. - Uskoro pripremamo rebalans koji je skoro gotov, te ćemo ga žurno uputiti na Skupštinu. Prema rebalansu deficit će iznositi 17 milijuna KM, jer je najveće povećanje na bruto-plaće nakon što je Vlada donijela odluku o 10 posto i povećanje na otplatu kredita.

Imamo kratkoročni kredit od 3,5 milijuna KM, koji moramo vratiti u ovoj godini i dugoročni kredit od 7 milijuna KM, kazao je Luburić. Ipak, nije sve tako crno, jer je prema Luburićevim riječima, deficit mogao biti i veći. - Smanjeni su materijalni troškovi na ugovorenim uslugama, kao i honorari djelatnika koji su svedeni na minimum, kazao je Luburić.

- Uspjeli smo smanjiti na grantovima gdje je protekla Vlada planirala čak 23 milijuna KM, tako da smo smanjili za 4 milijuna KM. U biti, nismo od rujna više isplaćivali grantove, a do tada je već bilo potrošeno 19 milijuna KM, kazao je Luburić. Za iduću godinu kazao je da će planirati proračun u realnim okvirima biti manji za 12 milijuna KM. Kako je već govoreno o planiranim uštedama, Luburić je kazao da će biti smanjenje i na poticajima koji su prelazili brojku od 6 milijuna KM u ovoj godini.

- Nećemo ih ukidati, ali će oni biti namijenjeni poljoprivrednicima. Taj iznos kretat će se oko 1,7 milijuna KM, kazao je Luburić dodavši kako nema smisla da se isplaćuju poticaji za subvenciju kamata određenih poduzeća.

Rekonstrukcije škole

- Isto tako i za rekonstrukciji školskih objekata. To ne smije ići s Vlade, već s kapitalnih izdataka škola jer se time povećava vrijednost škola, dok ovim načinom, da Vlada daje novac, nema nikakva dokaza da se vrijednost škola povećava, naglasio je Luburić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?