SEJDIĆ I FINCI

Za provođenje presude i ministri pokrenuli inicijativu

presuda
VL FOTO
29.07.2011.
u 10:15

Ministri su sugerirali Parlamentarnoj skupštini da formira radnu skupinu za pripremu provedbe obveza iz presude

Vijeće ministara BiH pokrenulo je jučer inicijativu za provođenje obveza iz presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”. Ministri su sugerirali Parlamentarnoj skupštini BiH da formira radnu skupinu za pripremu materijala za provođenje obveza iz presude.

Tim za provedbu

Ukoliko parlament ocijeni potrebnim, Vijeće ministara će delegirati svoje članove u sastav ove radne skupine, priopćeno je iz Vijeća ministara. Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obveza po osnovi računa stare devizne štednje s ciljem omogućavanja entitetima i Brčko Distriktu da građanima propišu dodatne rokove za verifikaciju devizne štednje. Ministarstvo financija i trezora dostavit će ovaj prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri. Donošenjem ovog zakona FBiH, RS i Brčko Distrikt BiH mogu propisati nove, dodatne rokove za podnošenje zahtjeva za verifikaciju devizne štednje u trajanju od najmanje dva mjeseca, s tim da će postupak verifikacije biti završen najkasnije do 31. prosinca 2012.

Donošenje ovog zakona u interesu je vlasnika devizne štednje, koji su iskazali interes za verifikaciju svoje štednje i nakon isticanja ranije definiranih rokova. Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji će Ministarstvo pravosuđa dostaviti parlamentu na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri. Izmjenama i dopunama zakona, između ostalog, dodatno su precizirana radna mjesta na koja se državni službenici postavljaju i detaljnije su regulirani poslovi rukovodećeg karaktera, kao i poslovi rukovoditelja institucija i njihovih zamjenika, čije su imenovanje i status uređeni posebnim zakonom. Na taj način žele se unaprijediti procedure i prevazići nedorečenosti u postojećim odredbama, koje su identificirane u postupku primjene Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Odgovori na incidente

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara usvojilo je strategiju uspostavljanja tima za odgovor na računalne incidente u BiH, čime BiH slijedi preporuke EU-a o uspostavljanju takvih tijela u svim državama članicama, kao i zemljama potencijalnim kandidatima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?