Apsurdi

Za mobitele, piće i cigarete novca ima, a štedi se na odjeći i hrani

Mobitel
26.10.2012.
u 09:27

Četveročlanoj 
obitelji za odjeću i obuću je potrebno 140 KM, više novca potroši se na luksuz

Zemlja s oko 3,8 milijuna stanovnika ima više od 3,2 milijuna korisnika mobilnih telefona, gotovo mobitel po glavi stanovnika, podatak koji govori da se ne bi moglo reći da građani u BiH osjećaju krizu.

 S mobitelom u kafić

Malo koji stan, odnosno kućanstvo u BiH danas, osim fiksnog telefona, nema barem dva mobitela, a uzmemo li da je potrošnja najmanje 20 maraka, mjesečni izdatak iznosi 40 KM. Duhanski dim osjeti se gotovo u svakom kućanstvu, a ako ga čini samo jedan pušač, ova stavka luksuza kuću osiromaši za blizu 90 maraka. Primjerice, BiH je 2006. godine od trošarina na cigarete prikupila oko 320 milijuna, a ove godine će, očekuje se, taj iznos dostići čak 850 milijuna maraka. Dok u BiH svi pričaju o krizi, za kafiće se očigledno ima novca, a ugostitelji zadovoljno trljaju ruke - jer im zarada raste. “Promet u ugostiteljskim objektima u drugom tromjesečju ove godine, u odnosu na prvo tromjesečje, veći je za 18,5 posto”, navode u Republičkom zavodu za statistiku, te dodaju da su građani Republike Srpske u kafićima i restoranima samo u lipnju ove godine potrošili 10,37 milijuna maraka, što znači da je svaki stanovnik “skrivio” račun od 7,40 maraka. Ako dobivenom zbroju od 130, koliko se u kućanstvu troši na mobitele i duhan, dodamo da samo jedan član napravi četiri ‘ceha’ u kafiću mjesečno “teška” po pet maraka, iznos dostiže 150 maraka, što znači da toliko novca kuću “olakšaju” samo tri stavke, a lepeza bespotrebnih troškova znatno je šira.

Za odjeću i obuću

Sa druge strane, navode da je za nabavu odjeće i obuće četveročlanoj obitelji u rujnu ove godine bilo potrebno 143,60 maraka, a u udruženjima za zaštitu potrošača su došli do saznanja da se na kupovini garderobe, pa i hrane i te kako štedi.
Četveročlanoj obitelji za odjeću i obuću mjesečno je potrebno oko 140 maraka, a neusporedivo više novca potroši se na luksuz, gdje se mogu svrstati cigarete i troškovi koje napravimo u kafiću, ali i često nepotrebni razgovori telefonima.

Ključne riječi

Komentara 1

IK
Ilija Kobac
09:48 27.10.2012.

Sve to "stoji", kazu isto tako skupo gorivo, a nece pjesice 100 metara, ima ih ne "izlaze" iz auta.Raditi nesto njima se ne "isplati". Smijesan narod,"sve znaju" nemas sanse s njima diskutirati,i svi cekaju da im "drzava" nesto da!Neka im je Bog na pomoci!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?