Rasplet sezone

Za FK Sarajevo Europa skoro nedostižna

Široki
VL FOTO
20.05.2010.
u 18:12

Željezničar ili Borac u kvalifikacijama za Ligu prvaka, dok će od trojice (Široki, Zrinjski, Sarajevo) jedan na kraju prvenstva sigurno “izvisiti”

Tko će u Uefina natjecanja, još nije do kraja poznato, a u konkurenciji su Željezničar i Borac (već sigurni u eurokupovima) te Široki Brijeg, Zrinjski i Sarajevo. Ne zna se još tko će u najvažniji i financijski najprimamljiviji - Ligu prvaka, sarajevski Željezničar ili banjalučki Borac.

Željezničaru dovoljan bod

Željezničar ima četiri boda prednosti i dovoljno mu je u narednom kolu na Grbavici savladati Laktaše, pa u Trebinje može ići na lagani izlet. Borcu pak trebaju ne samo dvije pobjede za naslov prvaka, nego i da Željezničar u dva susreta ne osvoji više od boda. U drugoj verziji Borac opet mora izboriti dvije pobjede (protiv Olimpika kući, protiv Sarajeva u gostima), a da Željezničar u obje utakmice odigra neodlučeno. U tom slučaju Banjalučani bi postali prvaci zbog boljeg međusobnog omjera protiv Sarajlija (2:0 pobjeda u B. Luci i 2:4 poraz u Sarajevu). Realno gledajući, Osimova momčad u velikoj je prednosti, koju realno teško može izgubiti, pa će igrati u drugom pretkolu Lige prvaka, dok će Borac u drugo pretkolo Europske lige. Jedan od ova dva kluba će u drugo pretkolo i zbog činjenice što je finalist Kupa BiH, bez obzira osvojio ili ne osvojio pehar pobjednika. Široki Brijeg, Zrinjski i Sarajevo u konkurenciji su za treće i četvrto mjesto na ljestvici što će im osigurati nastup u prvom pretkolu Europske lige. Širokom Brijegu iz dvije posljednje utakmice (protiv Zvijezde u Gradačcu i protiv Zrinjskog na Pecari) dovoljan je bod. Široki Brijeg može biti i drugi na ljestvici (trebaju mu dvije pobjede te da Borac ne osvoji više od tri boda). U slučaju da Borac i Široki sakupe isti broj bodova, Borac je u prednosti zbog boljeg međusobnog omjera (3:2 u Banja Luci, 0:0 na Pecari). U slučaju da isto bodova osvoje Borac, Zrinjski i Široki Brijeg, Zrinjski bi bio najbolje poredan na međusobnoj mini - ljestvici (Zrinjski 9, Borac 7, Široki Brijeg 1 bod). No, tko će biti drugi i treći i četvrti, manje je važno. Važno je ne biti peti, a tu se trenutačno nalazi Sarajevo. Sarajevu u svakom slučaju trebaju dvije pobjede (Rudar u gostima, Borac na Koševu), ali i da Široki Ili Zrinjski dobro “stradaju”. Da bi prestigli Širokobriježane, momčad s Pecare treba izgubiti obje utakmice.

Međusobni omjeri

U slučaju da Sarajevo i Široki skupe isto bodova (po 52), Široki je bolji (2:0 na Pecari, 1:1 na Koševu). Da bi Sarajlije prestigle Zrinjski, uz svoje dvije pobjede moraju se nadati da Zrinjski neće osvojiti više od jednog boda. Ili, moraju pobijediti u oba susreta, a Zrinjskom je “dopušteno” osvojiti samo bod. Ili, ako Zrinjski osvoji bod, a Sarajevo tri, obje momčadi bi imale po 49 bodova, ali bi Sarajevo imalo prednost zbog boljeg međusobnog omjera (1:1 Pod Bijelim brijegom, 3:0 na Koševu). U tom slučaju Zrinjski bi ostao bez europske scene prvi put u posljednjih sedam natjecateljskih sezona. Nije moguće da ova tri kluba osvoje podjednako bodova, jer Široki i Zrinjski igraju međusobno. A da je moguće, Zrinjski bi ukupno bio prvi, Široki posljednji. U svakom slučaju Široki i Zrinjski su bliže Europi od Sarajlija. Ipak, do kraja prvenstva vrijedi pričekati rasplet i epilog borbe za Europu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije